Przepisy
Zupa krem z zielonego groszku z szynką iberyjską
Zupa krem z zielonego groszku to kolejny z idealnych kremów, które można przyrządzić...
Przepis na chorizo w cydrze / Chorizo a la sidra
Chorizo w cydrze to danie kuchni asturyjskiej, w którym asturyjskie chorizo gotuje...
Przepis na pudding ryżowy / Arroz con leche
Arroz con leche (pol. ryż na mleku) to z pewnością jeden z najbardziej lubianych...
Przepis na omlet wiejski / Tortilla campera
Tortilla campera (wiejska) jest wariantem omletu ziemniaczanego, w którym oprócz...
Przepis na hiszpański deser wielkanocny torrijas
Torrija, zwana również torreja, to potrawa przyrządzana z kromki chleba (zazwyczaj...
Przepis na zupę z owoców morza
Zupa z owoców morza to pyszny przysmak, który podbija podniebienia wspaniałym...
Przepis na omlet ziemniaczany “tortilla de patatas”
Tortilla de patatas, tortilla de patata lub tortilla española, zwana również tortilla...
Przepis na fasolę szparagową z szynką iberyjską
W przeszłości zielona fasolka szparagowa była uprawiana w Ameryce Środkowej i...
Przepis na soczewica
Tradycyjne przepisy z roślinami strączkowymi zawsze święcą triumfy i mają swoje...
Przepis na sangrię
Sangría jest tradycyjnym hiszpańskim napojem. Przygotowuje się go na bazie czerwonego...
Przepis na pan tumaca z szynką iberyjską
Pan con tomate czyli chleb z pomidorem (pa amb tomàquet w Katalonii, pà amb oli na...
Przepis na hiszpańska kaszanka
Morcilla (rodzaj kaszanki) de Burgos jest produktem mięsnym otrzymywanym poprzez...
Przepis na pąkle gęsie (percebes)
Pożądana kaczenica (hiszp. percebe, gatunek skorupiaka) ma mięsistą łodygę chronioną...
Przepis na tosty z szynką iberyjską i jajkiem
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, ponieważ spełnia kluczową funkcję: daje...
Przepis na „gulas” w czosnku
"Gulas" to nazwa komeryjna, którą firma "Angulas Aguinaga" nadała, i opatentowała,...
Przepis na pasztet z gęsi ze zredukowanym czerwonym winem
Foie to zdrowa wątróbka kaczki lub gęsi, solidna, w dobrym stanie, hodowana zgodnie z...
Przepis na pęknięte jajka (huevos rotos/ huevos estrellados)
Jednym z dań, którego nie może zabraknąć w madryckiej tawernie, są "rozbite" (hiszp....
Przepis na makaronowa sałatka z łososiem i sosem musztardowo-miodowym
Sałatka makaronowa to danie, której głównym składnikiem jest gotowany makaron. Ten...
Przepis na krewetki we własnym sosie
Krewetki są bardzo bogate w przeciwutleniacze, takie jak selen i witamina E, pomagają...
Przepis na pasztet z małży
Jeśli myślisz o szybkiej i łatwej przekąsce, nie ma nic lepszego niż pasztet z małży....
Przepis na gazpacho
Gazpacho to napój zawierający kilka składników, między innymi oliwę z oliwek, ocet,...
Przepis na krokiety hiszpańskie z szynką serrano i jajkiem
Zanim opowiemy wam wspaniałą historię hiszpańskiego krokieta czyli "la croqueta",...
Przepis na camarones (małe krewetki)
Co to są camarones? Są to skorupiaki z rzędu dziesięcionogów (obejmujących m.in....
Przepis na kanapka z kalmarami
Mieszkańcy Madrytu korzystają z dobrodziejstw morza już od XVI wieku, kiedy to do...
Przepis na ryż kubański
W XIX wieku na Kubie bardzo często spożywano jajka sadzone wraz z ryżem, sosem...
Przepis na paellę z warzywami / paellę wegetariańską / paellę wegańską
Jeśli nie jesz mięsa czy owoców morza lub po prostu jesteś miłośnikiem warzyw, ta...
Przepis na krewetki z czosnkiem
Krewetki czosnkowe, jak nazywa się je w Hiszpanii, są popularnym daniem w kuchni...
Przepis na ośmiornicę z ziemniakami po galicyjsku
Ośmiornica w stylu galicyjskim jest jedną z najpopularniejszych potraw w Galicji....
Przepis na frytki z sosem bravas OSTRY!!! / Patatas bravas
Patatas bravas to jedno z najbardziej popularnych dań w Hiszpanii, które można...
Przepis na paellę z kurczakiem i warzywami
Paella to popularne danie pochodzące ze wschodu Hiszpanii. Zwiedzając Półwysep...
Przepis na paellę z owocami morza
Paella to popularne danie pochodzące ze wschodu Hiszpanii. Zwiedzając Półwysep...