Przepis na gazpacho
Gazpacho to napój zawierający kilka składników, między innymi oliwę z oliwek, ocet, wodę oraz surowe warzywa. Zazwyczaj podaje się je na zimno w gorących miesiącach letnich.
Jego kolor waha się od bladopomarańczowego do czerwonego, w zależności od tego, czy używa się mniej lub bardziej dojrzałych pomidorów.
Pochodzenie obecnego gazpacho jest niejasne, choć tradycyjnie uważano je za potrawę z wnętrza Andaluzji, gdzie oliwa z oliwek i produkty ogrodowe cieszą się dużą obfitością, a okresy letnie są bardzo suche i gorące. Z tego powodu jest ono powszechnie znane jako andaluzyjskie gazpacho.
Największe gazpacho na świecie powstało w mieście Almeria w 2019 roku. Mówiąć dokładniej, przygotowano 9 800 litrów gazpacho z 6000 kilogramów pomidorów, 300 kilogramów czerwonej papryki, 200 kilogramów cebuli, 200 kilogramów ogórków, 1400 litrów wody, 550 litrów oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i 350 kilogramów lodu.
Składniki
- bułka (½)*
- pomidory (4 sztuki lub ok. 1 kg)**
- ogórki (2 sztuki)
- cebula (½)
- czosnek (1 ząbek)
- papryka zielona lub czerwona (1 sztuka)
- oliwa z oliwek
- ocet jabłkowy
- sól
*może być kilkudniowa
**powinny być miękkie
Sposób przygotowania
- Kawałki bułki namocz w wodzie i pozostaw je w niej podczas przygotowywania gazpacho.
- Obierz pomidory ze skórki.
- Pokrój ogórki ze skórką na mniejsze kawałki.
- Całość zmiksuj w blenderze.
- Do zmiksowanych warzyw dodaj pół cebuli pokrojonej na ćwiartki, ząbek czosnku, przekrojoną paprykę, oliwę z oliwek, ocet oraz sól.
- Całość dobrze zmiksuj w blenderze, aż do otrzymania gładkiej konsystencji.
- Dodaj namoczone kawałki bułki i jeszcze raz całość dobrze zmiksuj.
- Spróbuj gazpacho i w zależności od upodobań, możesz jeszcze dodać oleju, octu lub soli. Zmiksuj ponownie.
- Gazpacho podawaj zimne. Smacznego 🙂
0 komentarzy