Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Przepis na hiszpański deser wielkanocny torrijas

utworzone przez | 26/05/2021 | Przepisy

Torrija, zwana również torreja, to potrawa przyrządzana z kromki chleba (zazwyczaj kilkudniowej), którą moczy się w mleku, syropie lub winie, i po uprzednim zanurzeniu w jajku, smaży na patelni z olejem. Słodzona jest miodem lub cukrem i aromatyzowana cynamonem.

Spożywanie tego dania w Hiszpanii jest typowe w okresie Wielkiego Postu i Wielkiego Tygodnia. Istnieje wiele wariantów, począwszy od chleba, który może być zwykłym chlebem z poprzedniego dnia lub specjalnie przygotowanym ciastem.

Podobne desery przyrządza się również między innymi w Ameryce Środkowej, Argentynie, Urugwaju, Chile, Kolumbii, Ekwadorze, części Meksyku, Peru, na Kubie, Dominikanie, w Stanach Zjednoczonych, a nawet w Hongkongu.

Składniki

  • mleko (250 ml)
  • miód (1 łyżka)
  • cukier brązowy 
  • cynamon mielony
  • bagietka (1 sztuka)
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  • Do niedużego garnka wlej mleko, łyżkę miodu i odrobinę cukru.
  • Zawartość gotuj na bardzo małym ogniu, tak aby składniki się dobrze wymieszały, cukier rozpuścił, ale tak aby nie doprowadzić do zagotowania się mleka.
  • Pokrój bagietkę na mniejsze kawałki odcinając “piętki”. Pieczywo powinno być dwu lub trzydniowe.
  • Gdy mleko wraz z cynamonem i cukrem będzie odpowiednio podgrzane, przelej je do głębokiej miski i namocz pokrojone kawałki bagietki. Kawałki powinny być moczone na tyle długo, aby środek nasiąkł dużą ilością słodkiego mleka (ok. 10 minut). Widać to będzie po tym, gdy kawałki będą na tyle ciężkie, że nie będą wypływać na powierzchnię miski. 
  • Rozgrzej na patelni około 2 cm oliwy z oliwek.
  • Na rozgrzanej dobrze patelni połóż namoczone kawałki bagietki-torrijas i obsmaż je z każdej strony.
  • Gdy kawłki będa miały brązowy kolor, przełuż je na talerz pokryty papierem kuchennym (papier “zbierze” za dużą ilość oleju).
  • Po okołu 5 minutach, po lekkim wystygnięciu, obtocz z każdej strony torrijas w brązowym cukrze. Gotowe! 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Otwórz czat
Żebyś wiedział@, że tu jestem! 👋🏻
Hola, jestem Martín! 👋🏻
Żebyś wiedział@, że tu jestem, naprawdę jestem, a nie żaden robot! 🧔🏻
Po prostu daj mi znać, czy mogę ci w czymś pomóc.