Przepis na zupę z owoców morza
Zupa z owoców morza to pyszny przysmak, który podbija podniebienia wspaniałym połączeniem smaków.
Historia połowu ryb i owoców morza sięga około 40.000 lat wstecz. Karmienie się nimi było bardzo ważne dla naszych przodków na całym świecie, ich spożycie było ogromne i stanowiło bardzo ważny czynnik przetrwania. Ślady tego można znaleźć w skamielinach i malowidłach jaskiniowych.
Nie jest to wiedza powszechna, ale pierwszy znany przepis na zupę z owoców morza nie jest tak stary, bo sięga połowy XIX wieku. Społeczności rybackie miały ten sam pomysł, a mianowicie: dodać do gęstego gulaszu, zupy, wszystkie świeżo złowione ryby, bez względu na to, jakie by one nie były.
Ten przepis z początku XIX wieku pochodzi prosto z wybrzeży Francji, gdzie rybacy mieszali ryby i owoce morza w żeliwnym garnku lub kociołku.
W przypadku Ameryki, rdzenni mieszkańcy kontynentu często gotowali zupę z owoców morza, a do tego używali różnego rodzaju małży.
Składniki
- pozostałości z krewetek oraz z ośmiornicy
- filet z ryby (może być dorsz lub inna wedle uznania)
- sól
- szafran
- papryka mielona
- oliwa z oliwek
- czosnek (1 ząbek)
- czerwona cebula (1/4)
- mix owoców morza (1 opakowanie)
- makaron “nitki” (ok. 100 g)
Sposób przygotowania
- Ugotuj bulion:
- Pokrój drobno czosnek oraz cebulę i wrzuć do drugiego garnka. Zalej większą ilością oliwy z oliwek. Podsmaż na małym ogniu.
- Dodaj paprykę mieloną oraz opakowanie mieszanki owoców morza. Całość wymieszaj razem, smażąc jeszcze przez około pół minuty.
- Po ugotowaniu bulionu, dodaj go, przelewając przez sitko, do drugiego garnka.
- Do zupy dodaj makaron i gotuj jeszcze przez około 3 do 5 minut i gotowe.
0 komentarzy