Przepis na chorizo w cydrze / Chorizo a la sidra

utworzone przez | 18/06/2021 | Przepisy

Chorizo w cydrze to danie kuchni asturyjskiej, w którym asturyjskie chorizo gotuje się po jego uprzednim lekkim opieczeniu. Gotowanie natomiast odbywa się w cydrze. 

Danie to pochodzi z Asturii, jest podawane na ciepło jako tapa, i stało się bardzo popularne w kuchni hiszpańskiej (np. w Madrycie). W niektórych barach jest często podawane jako przystawka w glinianym naczyniu, w towarzystwie typowych napojów, takich jak cydr, wino lub piwo

Chorizo użyte do przygotowania tego dania charakteryzuje się tym, że pochodzi z Asturii, czyli z natury jest to chorizo wędzone w dymie. Zwykle jest pieczone, a następnie krojone w plastry o grubości pół centymetra, gotowane w cydrze, aż lekko zmięknie. Czasami nie dochodzi do pieczenia, a jedynie do ugotowania. Po tej czynności podaje się je na gorąco na talerzu lub tradycyjnie w glinianym naczyniu, z lekkim wodnistym bulionem, w którym miesza się tłuszcz z chorizo i cydr. Idealnie nadaje się do spożycia z cydrem lub winem, a czasem w towarzystwie gotowanych ziemniaków.

Składniki

  • 250 ml cydru
  • 1 chorizo
  • 1 bułka paryska
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  • Do garnka wlewamy cydr i gotujemy ok 25 minut do uzyskania złocistego koloru i  gęstej konsystencji.
  • Chorizo kroimy na kawałki.
  • Dodajemy chorizo do cydru i gotujemy po 1 minucie z każdej strony.
  • Chorizo wraz z cydrem przekładamy do naczynia.
  • Kroimy bułkę na grzanki i polewamy je odrobina oliwy z oliwek i gotowe!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Otwórz czat
Żebyś wiedział@, że tu jestem! 👋🏻
Hola, jestem Martín! 👋🏻
Żebyś wiedział@, że tu jestem, naprawdę jestem, a nie żaden robot! 🧔🏻
Po prostu daj mi znać, czy mogę ci w czymś pomóc.