Przepis na chorizo w cydrze / Chorizo a la sidra
Chorizo w cydrze to danie kuchni asturyjskiej, w którym asturyjskie chorizo gotuje się po jego uprzednim lekkim opieczeniu. Gotowanie natomiast odbywa się w cydrze.
Danie to pochodzi z Asturii, jest podawane na ciepło jako tapa, i stało się bardzo popularne w kuchni hiszpańskiej (np. w Madrycie). W niektórych barach jest często podawane jako przystawka w glinianym naczyniu, w towarzystwie typowych napojów, takich jak cydr, wino lub piwo.
Chorizo użyte do przygotowania tego dania charakteryzuje się tym, że pochodzi z Asturii, czyli z natury jest to chorizo wędzone w dymie. Zwykle jest pieczone, a następnie krojone w plastry o grubości pół centymetra, gotowane w cydrze, aż lekko zmięknie. Czasami nie dochodzi do pieczenia, a jedynie do ugotowania. Po tej czynności podaje się je na gorąco na talerzu lub tradycyjnie w glinianym naczyniu, z lekkim wodnistym bulionem, w którym miesza się tłuszcz z chorizo i cydr. Idealnie nadaje się do spożycia z cydrem lub winem, a czasem w towarzystwie gotowanych ziemniaków.
Składniki
- 250 ml cydru
- 1 chorizo
- 1 bułka paryska
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
- Do garnka wlewamy cydr i gotujemy ok 25 minut do uzyskania złocistego koloru i gęstej konsystencji.
- Chorizo kroimy na kawałki.
- Dodajemy chorizo do cydru i gotujemy po 1 minucie z każdej strony.
- Chorizo wraz z cydrem przekładamy do naczynia.
- Kroimy bułkę na grzanki i polewamy je odrobina oliwy z oliwek i gotowe!
0 komentarzy