Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Przepis na omlet wiejski / Tortilla campera

utworzone przez | 26/05/2021 | Przepisy

Tortilla campera (wiejska) jest wariantem omletu ziemniaczanego, w którym oprócz ziemniaków jako głównego składnika dodaje się inne warzywa (marchew, groszek itp.) oraz elementy mięsne, takie jak szynka lub chorizo. Omlet ten jest bardzo popularny w kuchni hiszpańskiej i zazwyczaj podaje się go jako tapa.

Przygotowanie tortilli wiejskiej jest bardzo podobne do przygotowania tortilli ziemniaczanej, z tą tylko różnicą, że różnorodność składników do wymieszania z jajkiem jest zazwyczaj większa. Dodanymi warzywami mogą być niektóre, o których już wspominaliśmy, takie jak zielona fasolka, groszek, cebula, marchew, papryka, pomidory, a dodatkowo elementy mięsne, takie jak pokrojona w kostkę szynka lub chorizo.

Podobnie jak tortilla ziemniaczana, campera może być spożywana na świeżo, a nawet następnego dnia, co sprawia, że jest idealna do jedzenia w dzień na plaży lub na wsi, skąd wzięła się nazwa „tortilla campera” (omlet wiejski).

Składniki

  • 3 ziemniaki
  • ½ cebuli
  • 3 jajka
  • ½ kiełbasy chorizo 
  • ½ słoika z gotowaną marchewką i groszkiem
  • ½ słoika z papryką
  • sól
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki.
  • Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek smażymy pokrojone ziemniaki, odrobinę soląc.
  • Następnie kroimy cebulę w piórka i dodajemy na patelnię od czasu do czasu mieszając.
  • Jajka rozbijamy do dużej miski i mieszamy.
  • Groszek, marchewkę i pokrojoną paprykę (bez płynu ze słoików) dodajemy do miski z jajkami.
  • Kroimy chorizo na mniejsze kawałki.
  • Po około 20 minutach smażenia ziemniaków z cebulą, dodajemy na patelnię pokrojone chorizo i jeszcze chwilę smażymy.
  • Podsmażone ziemniaki, cebulę i chorizo dodajemy do miski z warzywami i mocno mieszamy.
  • Zawartość miski przekładamy na patelnię (dobrze by było, jakby była to patelnia nieużywana zbyt często, aby całość nie przywierała podczas smażenia)  z rozgrzaną odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu ruszając patelnią.
  • Następnie przekładamy tortillę na drugą stronę pomagając sobie przy tym talerzem.
  • Smażymy jeszcze około 2-3 minuty i gotowe!
  • Tortillę można jeść na ciepło i na zimno.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Otwórz czat
Żebyś wiedział@, że tu jestem! 👋🏻
Hola, jestem Martín! 👋🏻
Żebyś wiedział@, że tu jestem, naprawdę jestem, a nie żaden robot! 🧔🏻
Po prostu daj mi znać, czy mogę ci w czymś pomóc.