Przepis na omlet wiejski / Tortilla campera
Tortilla campera (wiejska) jest wariantem omletu ziemniaczanego, w którym oprócz ziemniaków jako głównego składnika dodaje się inne warzywa (marchew, groszek itp.) oraz elementy mięsne, takie jak szynka lub chorizo. Omlet ten jest bardzo popularny w kuchni hiszpańskiej i zazwyczaj podaje się go jako tapa.
Przygotowanie tortilli wiejskiej jest bardzo podobne do przygotowania tortilli ziemniaczanej, z tą tylko różnicą, że różnorodność składników do wymieszania z jajkiem jest zazwyczaj większa. Dodanymi warzywami mogą być niektóre, o których już wspominaliśmy, takie jak zielona fasolka, groszek, cebula, marchew, papryka, pomidory, a dodatkowo elementy mięsne, takie jak pokrojona w kostkę szynka lub chorizo.
Podobnie jak tortilla ziemniaczana, campera może być spożywana na świeżo, a nawet następnego dnia, co sprawia, że jest idealna do jedzenia w dzień na plaży lub na wsi, skąd wzięła się nazwa „tortilla campera” (omlet wiejski).
Składniki
- 3 ziemniaki
- ½ cebuli
- 3 jajka
- ½ kiełbasy chorizo
- ½ słoika z gotowaną marchewką i groszkiem
- ½ słoika z papryką
- sól
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki.
- Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek smażymy pokrojone ziemniaki, odrobinę soląc.
- Następnie kroimy cebulę w piórka i dodajemy na patelnię od czasu do czasu mieszając.
- Jajka rozbijamy do dużej miski i mieszamy.
- Groszek, marchewkę i pokrojoną paprykę (bez płynu ze słoików) dodajemy do miski z jajkami.
- Kroimy chorizo na mniejsze kawałki.
- Po około 20 minutach smażenia ziemniaków z cebulą, dodajemy na patelnię pokrojone chorizo i jeszcze chwilę smażymy.
- Podsmażone ziemniaki, cebulę i chorizo dodajemy do miski z warzywami i mocno mieszamy.
- Zawartość miski przekładamy na patelnię (dobrze by było, jakby była to patelnia nieużywana zbyt często, aby całość nie przywierała podczas smażenia) z rozgrzaną odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu ruszając patelnią.
- Następnie przekładamy tortillę na drugą stronę pomagając sobie przy tym talerzem.
- Smażymy jeszcze około 2-3 minuty i gotowe!
- Tortillę można jeść na ciepło i na zimno.
1
/
51
Piękna Hiszpania: Mojácar (Almería - Andaluzja) 🌞🌴🇪🇸
Degustacja deser Natillas z Lidla 🍫🍮 🇪🇸
👨🏼🍳 Makaron (spaghetti) z owocami morza z Lidla i śmietaną 🦐🦑 100% PYSZNE PRZEPIS!!! ⛱
1
/
51
0 komentarzy