Przepis na krewetki z czosnkiem
Krewetki czosnkowe, jak nazywa się je w Hiszpanii, są popularnym daniem w kuchni hiszpańskiej, szczególnie na południu i w centralnej częsci kraju. Składniki, które tworzą to danie to obrane krewetki, czosnek i oliwa z oliwek.
Zazwyczaj są podawane jako przystawka w barach. Należą do typowych potraw kultury hiszpańskich barów i są tak popularne, że w Madrycie istnieją bary, które oferują je jako danie specjalne. Ponadto, jest to bardzo prosta i szybka receptura, a co najważniejsze, pyszna. Oto mój przepis na krewetki czosnkowe.
Składniki
- czosnek (3 ząbki)
- ostra papryczka (1/3)
- oliwa z oliwek (2 łyżki)
- krewetki (6-10 sztuk zależnie od wielkości) (mogą być mrożone lub świeże, bez lub z głowami)
- mrożone: znajdziesz je w każdym markecie
- świeże: Auchan, Selgros, Makro
- szczypta soli
- majeranek lub suszona natka pietruszki.
Sposób przygotowania
- Jeśli używasz mrożonych krewetek, wyjmij je z zamrażalnika co najmniej 2 godziny wcześniej.
- Pokrój czosnek i papryczkę na cienkie plasterki. Podsmaż na oliwie z oliwek.
- Obierz krewetki – oddziel główki i zdejmij pancerz. (Z główek i pancerzy możesz przygotować wywar na zupę z owoców morza – przepis znajdziesz tutaj).
- Do zarumienionego czosnku i papryki dodaj krewetki i sól – smaż krótko z obu stron.
- Przełóż na talerz i udekoruj majerankiem lub suszoną natką pietruszki. Gotowe:)
1
/
51
Piękna Hiszpania: Mojácar (Almería - Andaluzja) 🌞🌴🇪🇸
Degustacja deser Natillas z Lidla 🍫🍮 🇪🇸
👨🏼🍳 Makaron (spaghetti) z owocami morza z Lidla i śmietaną 🦐🦑 100% PYSZNE PRZEPIS!!! ⛱
1
/
51
0 komentarzy