Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Przepis na krewetki z czosnkiem

utworzone przez | 6/08/2020 | Przepisy | 0 komentarzy

Krewetki czosnkowe, jak nazywa się je w Hiszpanii, są popularnym daniem w kuchni hiszpańskiej, szczególnie na południu i w centralnej częsci kraju. Składniki, które tworzą to danie to obrane krewetki, czosnek i oliwa z oliwek.

Zazwyczaj są podawane jako przystawka w barach. Należą do typowych potraw kultury hiszpańskich barów i są tak popularne, że w Madrycie istnieją bary, które oferują je jako danie specjalne. Ponadto, jest to bardzo prosta i szybka receptura, a co najważniejsze, pyszna. Oto mój przepis na krewetki czosnkowe.

Składniki

  • czosnek (3 ząbki)
  • ostra papryczka (1/3)
  • oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • krewetki (6-10 sztuk zależnie od wielkości) (mogą być mrożone lub świeże, bez lub z głowami)
    • mrożone: znajdziesz je w każdym markecie
    • świeże: Auchan, Selgros, Makro
  • szczypta soli
  • majeranek lub suszona natka pietruszki.

Sposób przygotowania

  • Jeśli używasz mrożonych krewetek, wyjmij je z zamrażalnika co najmniej 2 godziny wcześniej.
  • Pokrój czosnek i papryczkę na cienkie plasterki. Podsmaż na oliwie z oliwek.
  • Obierz krewetki – oddziel główki i zdejmij pancerz. (Z główek  i pancerzy możesz przygotować wywar na zupę z owoców morzaprzepis znajdziesz tutaj). 
  • Do zarumienionego czosnku i papryki dodaj krewetki i sól – smaż krótko z obu stron.
  • Przełóż na talerz i udekoruj  majerankiem lub suszoną natką pietruszki. Gotowe:)

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Otwórz czat
Żebyś wiedział@, że tu jestem! 👋🏻
Hola, jestem Martín! 👋🏻
Żebyś wiedział@, że tu jestem, naprawdę jestem, a nie żaden robot! 🧔🏻
Po prostu daj mi znać, czy mogę ci w czymś pomóc.