Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Przepis na hiszpańska kaszanka

utworzone przez | 9/03/2021 | Przepisy

Morcilla (rodzaj kaszanki) de Burgos jest produktem mięsnym otrzymywanym poprzez faszerowanie, a następnie gotowanie. Do jej przygotowania wykorzystuje się następujące podstawowe składniki: cebulę horcal (rodzaj cebuli typowy dla regionu Burgos), smalec lub łój, ryż, krew, przyprawy i sól.

Po zakończeniu procesu produkcji Morcilla de Burgos przybiera formę walca o średnicy od 30 do 100 mm i długości od 150 do 350 mm, czasami wygiętego w łuk, w zależności od kształtu zastosowanej osłonki. Końce są zszywane lub wiązane, w tym przypadku zwykle pozostawia się wystarczającą ilość nici do powieszenia i przewietrzenia.

Kształt będzie określony przez obudowę, a kolor zewnętrzny będzie się wahał pomiędzy brązowym a ciemnobrązowym, prawie czarnym. Kaszanka musi być pozbawiona pęknięć, przerw w osłonce i widocznej pleśni. Konsystencja jest twarda i zwarta w dotyku.

Po przekrojeniu, dominującym elementem jest biały nalot spowodowany obecnością ryżu, jednorodnym rozmieszczeniem składników. Niekiedy dostrzec można również małe kawałki słoniny. Kolor oprawy zależy od wariantów dopuszczalnych w jej składzie, choć we wszystkich przypadkach podstawowym kolorem będzie brąz, w różnych odcieniach.

W ustach wyczuwalna jest krucha konsystencja. Można też rozpoznać obecność cebuli oraz integralność ziaren ryżu, które mogą nie być twarde. Wrażenie lekkiej tłustości.

Należy docenić zapach i smak cebuli oraz wchodzących w skład morcilli przypraw.

Składniki

  • kaszanka (morcilla)
  • mąka
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  • Kaszankę pokrój w grubsze plastry.
  • Obtocz, każdy z kawałków w mące.
  • Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek.
  • Usmaż kawałki kaszanki, z obu stron po ok 1,5 minuty. Gotowe!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Otwórz czat
Żebyś wiedział@, że tu jestem! 👋🏻
Hola, jestem Martín! 👋🏻
Żebyś wiedział@, że tu jestem, naprawdę jestem, a nie żaden robot! 🧔🏻
Po prostu daj mi znać, czy mogę ci w czymś pomóc.