Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Przepis na kanapka z kalmarami

utworzone przez | 26/10/2020 | Przepisy | 0 komentarzy

Mieszkańcy Madrytu korzystają z dobrodziejstw morza już od XVI wieku, kiedy to do stolicy mułami sprowadzano ryby z północy Hiszpanii. Kalmary przybyły jednak później, gdyż pierwsze ryby podawane na stołach stolicy, takie jak morszczuk, dorsz, sardynki czy ośmiornica, były zwykle przygotowywane przez solenie lub suszenie na powietrzu, Wraz z poprawą komunikacji czas dostawy ryb notorycznie się zmniejszał, tak więc mieszkańcy Madrytu zaczęli cieszyć się świeżymi rybami od XVIII wieku. Chociaż nie ma dokładnych danych, jest bardzo prawdopodobne, że od tego czasu kalmary zaczęły zdobywać sobie uznanie w stolicy.

Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze silna katolicka tradycja tamtych lat, która zabraniała spożywania mięsa w Wielki Post lub w piątek przed świętami Bożego Narodzenia, co jeszcze bardziej zwiększało popyt na ryby. Jednak klasyczna, chrupiąca ryba w cieście, potrzebowała trochę więcej czasu, aby pojawić się w Madrycie, ale kiedy to zrobiła, było to mocne wejście. Hotelarze tego etapu zdawali sobie sprawę, jak bardzo była lubiana, więc nie brakowało jej w ich menu. Moment wprowadzenia ryb do pieczywa też nie jest dokładnie znany, ale prawdopodobnie był to podobny okres.

Składniki

  • Kalmar (1 sztuka)
  • Sól
  • Szafran
  • Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • Mąka ziemniaczana (6-8 łyżeczek)
  • Oliwa z oliwek
  • Papryka mielona ostra (3 łyżeczki)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Ząbek czosnku
  • Mleko
  • Pieczywo na kanapki

Sposób przygotowania

  • Oczyszczamy kalmara z wnętrzności. Wodę z opakowania oraz pozostałości z kalmara zostawiamy na bulion.
  • Do garnka dajemy pozostałości z kalmara wraz z wodą, ½ cebuli oraz ząbek czosnku.
  • Całość doprawiamy solą i szafranem i dodajemy odrobinę oliwy z oliwek.
  • Zalewamy ¼ garnka wodą i gotujemy około godziny.
  • W czasie gotowania się bulionu kroimy kalmara w krążki i przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym.
  • Kroimy pół cebuli na małe kawałki.
  • Następnie przygotowujemy masę wlewając 50 ml wody do wysokiego pojemnika oraz 50 ml mleka.
  • Doprawiamy odrobiną soli oraz dodajemy pełną łyżeczkę proszku do pieczenia.
  • Następnie dodajemy około 6 łyżeczek mąki (jeśli po zblendowaniu całości konsystencja będzie bardzo płynna, należy dodać jeszcze łyżeczkę lub dwie mąki, aż do uzyskania gęstszej masy).
  • Pokrojoną wcześniej cebulę podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.
  • Po chwili dodajemy pikantnej papryki mielonej i po wymieszaniu dodajemy łyżeczkę mąki.
  • Następnie po wymieszaniu dodajemy chochlę wody z bulionu (najlepiej dodać ją przez sitko).
  • Przygotowany sos przekładamy do pojemnika i miksujemy.
  • Kalmary mieszamy we wcześniej przygotowanej masie.
  • Po wymieszaniu, kalmary smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.
  • Smażymy je z każdej strony, a następnie przekładamy na talerz z wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  • Kalmary przekładamy na naszą bułkę i polewamy je sosem.
  • Gotowe! Smacznego!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Otwórz czat
Żebyś wiedział@, że tu jestem! 👋🏻
Hola, jestem Martín! 👋🏻
Żebyś wiedział@, że tu jestem, naprawdę jestem, a nie żaden robot! 🧔🏻
Po prostu daj mi znać, czy mogę ci w czymś pomóc.