Przepis na paellę z kurczakiem i warzywami
Paella to popularne danie pochodzące ze wschodu Hiszpanii. Zwiedzając Półwysep Iberyjski można skosztować tej potrawy w wielu miejscach, jednak najlepszą paellę zjesz w regionie Walencji.
Istnieje wiele rodzajów paelli (m.in. paella mixta, paella con verduras, paella de marisco).
Często serwuję to danie na różnego rodzaju imprezach rodzinnych i spotkaniach urodzinowych z przyjaciółmi.
Składniki
- cebula (1,5)
- czosnek (2-3 ząbki)
- marchewka (1,5)
- papryka czerwona (1 sztuka)
- pomidor (1 sztuka)
- cytryna (0,5)
- skrzydełka z kurczaka (5 skrzydełek)
- kości wieprzowe (kilka dla smaku bulionu)
- fasolka szparagowa, świeża lub mrożona (ok. 150 g)
- szafran
- sól
- mielona papryka (7,5 g)
- żółty barwnik spożywczy (7,5 g)
- mieszanka przypraw do paelli (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek
- woda
- ryż do paelli (200g)
Sposób przygotowania
Ugotuj bulion rybny
- Do garnka wrzuć jedną małą cebulę (w całości), jeden ząbek (dwa, jeśli ząbki są bardzo małe) czosnku (w całości), jedną całą marchewkę oraz pół papryki.
- Dodaj kości wieprzowe.
- Pokrój skrzydełka kurczaka odcinając ich końcówki i dodaj je do bulionu (pozostałą część zostaw do podsmażenia).
- Przypraw szafranem i solą.
- Całość zalej wodą.
- Dodaj do garnka trochę oliwy z oliwek.
- Postaw na małym ogniu na co najmniej jedną godzinę (mogą być dwie, w zależności od mocy ognia).
———————————-
Przygotuj kurczaka
- Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzuć przygotowane wcześniej kawałki kurczaka i posyp solą do smaku.
- Usmażonego na złocisto kurczaka zdejmij z patelni.
Przygotuj warzywa
- Pokrój drobno jeden ząbek czosnku oraz pół cebuli i wrzuć na patelnię.
- Przekrój pomidora na pół i zetrzyj wnętrze (bez skórki) na tarce na dużych oczkach i dodaj miąższ na patelnię.
- Wrzuconą cebulę, czosnek i pomidor zalej odrobiną oleju i smaż na małym ogniu.
- Obierz połowę marchewki oraz połowę papryki i pokrój oba warzywa na drobne kawałki, całość dodaj na patelnię wraz z fasolką szparagową.
- Po dodaniu warzyw na patelnię, dodaj jeszcze trochę oliwy z oliwek.
- Całość smaż na małym ogniu przez kilka minut.
- Dodaj ryż na patelnię.
- Dodaj mieloną paprykę, barwnik spożywczy oraz trochę soli.
- Całość wymieszaj (cały czas smażąc na małym ogniu).
- Opcjonalnie: dodaj mieszankę przypraw do paelli.
- Z ugotowanego już bulionu odlej 400 ml i zalej nim patelnię z warzywami tak, aby płyn zalał całość warzyw i więcej już nie mieszaj potrawy.
- Dodaj usmażone wcześniej skrzydełka kurczaka oraz pokrojoną w “ósemki” połówkę cytryny.
- Całość pozostaw na małym ogniu ok. 15 min (czas może różnić się w zależności od typu ryżu, który użyjesz, dlatego warto jest sprawdzić czas podany przez producenta na opakowaniu), potrawa będzie gotowa, kiedy zaabsorbuje cały bulion i poczujesz delikatny, przyjemny zapach lekko podpalanego ryżu. Gotowe 🙂
1
/
51
Piękna Hiszpania: Mojácar (Almería - Andaluzja) 🌞🌴🇪🇸
Degustacja deser Natillas z Lidla 🍫🍮 🇪🇸
👨🏼🍳 Makaron (spaghetti) z owocami morza z Lidla i śmietaną 🦐🦑 100% PYSZNE PRZEPIS!!! ⛱
1
/
51
0 komentarzy