Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Przepis na camarones (małe krewetki)

utworzone przez | 26/10/2020 | Przepisy | 0 komentarzy

Co to są camarones?

Są to skorupiaki z rzędu dziesięcionogów (obejmujących m.in. kraby, krewetki, homary i raki), których zazwyczaj pierwsza para odnóży krocznych przekształcona została w szczypce. Można je spotkać zarówno w wodach słodkich, jak i słonych. Żyją w różnych warunkach klimatycznych: umiarkowanych, tropikalnych i zimnych. Zamieszkują płytkie skaliste i piaszczyste obszary z dużą ilością glonów.
Wymiary krewetki camarón wynoszą 3 do 6 cm.
Jest poławiana w wodach Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego.

Ciekawostki o camarones:

– Krewetki camarones autochtoniczne to owoce morza, które osiągają najwyższą cenę na rynku galicyjskim, gdzie są sprzedawane żywe lub gotowane.
– Samica krewetki camarón składa 2-4 milionów jajeczek.
– To jeden z niewielu skorupiaków praktykujących kanibalizm.
– Serce krewetki camarón znajduje się w jej głowie.
– Dzięki swoim adaptacyjnym zdolnościom w środowiskach o różnym zasoleniu i temperaturze, krewetka camarón jest jednym z najliczniej występujących zwierząt w wodach wybrzeży Hiszpanii.

Składniki

  • woda (ok. 2,5 litra)
  • garść soli
  • liść laurowy (5-6 listków)
  • małe krewetki (camarones)

Sposób przygotowania

  • Wodę wraz solą i liśćmi laurowymi zagotuj, aż do wrzenia.
  • Dodaj krewetki do wody i gotuj 3 minuty pod przykryciem.
  • Krewetki przełóż na talerz- gotowe!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Otwórz czat
Żebyś wiedział@, że tu jestem! 👋🏻
Hola, jestem Martín! 👋🏻
Żebyś wiedział@, że tu jestem, naprawdę jestem, a nie żaden robot! 🧔🏻
Po prostu daj mi znać, czy mogę ci w czymś pomóc.