Przepis na camarones (małe krewetki)
Co to są camarones?
Są to skorupiaki z rzędu dziesięcionogów (obejmujących m.in. kraby, krewetki, homary i raki), których zazwyczaj pierwsza para odnóży krocznych przekształcona została w szczypce. Można je spotkać zarówno w wodach słodkich, jak i słonych. Żyją w różnych warunkach klimatycznych: umiarkowanych, tropikalnych i zimnych. Zamieszkują płytkie skaliste i piaszczyste obszary z dużą ilością glonów.
Wymiary krewetki camarón wynoszą 3 do 6 cm.
Jest poławiana w wodach Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego.
Ciekawostki o camarones:
– Krewetki camarones autochtoniczne to owoce morza, które osiągają najwyższą cenę na rynku galicyjskim, gdzie są sprzedawane żywe lub gotowane.
– Samica krewetki camarón składa 2-4 milionów jajeczek.
– To jeden z niewielu skorupiaków praktykujących kanibalizm.
– Serce krewetki camarón znajduje się w jej głowie.
– Dzięki swoim adaptacyjnym zdolnościom w środowiskach o różnym zasoleniu i temperaturze, krewetka camarón jest jednym z najliczniej występujących zwierząt w wodach wybrzeży Hiszpanii.
Składniki
- woda (ok. 2,5 litra)
- garść soli
- liść laurowy (5-6 listków)
- małe krewetki (camarones)
Sposób przygotowania
- Wodę wraz solą i liśćmi laurowymi zagotuj, aż do wrzenia.
- Dodaj krewetki do wody i gotuj 3 minuty pod przykryciem.
- Krewetki przełóż na talerz- gotowe!
Wskazówki
0 komentarzy