Przepis na pąkle gęsie (percebes)
Pożądana kaczenica (hiszp. percebe, gatunek skorupiaka) ma mięsistą łodygę chronioną przez mocną czarną skórę i ma około 5 cm. długości i 2,5 średnicy. Jej górny koniec zakończony jest wielopłytkowym paznokciem, który chroni jej wnętrze i utrzymuje ją z dala od drapieżników.
Kaczenice przyrastają do skał dzięki tzw. „gruczołowi cementowemu”, który umożliwia ich silne przyleganie do nich i który można usunąć jedynie za pomocą skrobaka i dużej zręczności. Ponadto, ponieważ kaczenica nie ma serca, a jej krew nie zawiera hemoglobiny, wychwytuje ona tlen rozpuszczony w wodzie. Dlatego też im bardziej wzburzona i zimniejsza woda, tym więcej tlenu i tym lepsze są kaczenice. Nie jest to przypadek, że największe z nich znajdują się na skałach, gdzie jest więcej fal.
Niektórzy ludzie rozróżniają kaczenice „słoneczne” , które rosną w słonecznych i bardziej ubitych obszarach, tak jak w przypadku kaczenic z Galicji. Wyróżniają się one krótką i grubą łodygą oraz intensywnym smakiem; oraz te „z cienia”, mniej doceniane, o dłuższej i cieńszej łodydze, ponieważ muszą się bardziej rozciągać, aby ujrzeć słońce. Charakteryzują się one również większą zawartością wody i zazwyczaj pochodzą z wybrzeży Maroka.
Zbieranie kaczenic nie jest łatwe. Jest to bardzo manualna i ryzykowna praca na skałach galicyjskiego wybrzeża wykonywana przez percebeiros (hiszp. zbieracze kaczenic). Codziennie ryzykują oni życiem w zawodzie, który mają we krwi, zawodzie odziedziczonym przez tradycję i wykonywanym z odwagą. Stąd też kaczenice nie należą do najtańszych produktów, jednakże uznając wszystko co powyższe i smakując ich wyśmienity smak, cena ta wydaje się niewielka.
Składniki
- woda (ok. 2,5 litra)
- garść soli
- liść laurowy (4-5 listków)
- pąkle gęsie/kaczenice (percebes)
Sposób przygotowania
- Wodę wraz solą i liśćmi laurowymi zagotuj, aż do wrzenia.
- Dodaj percebes do wody i gotuj 3 minuty pod przykryciem.
- Pąkle przełóż na talerz – gotowe!
Jak jeść pąkle percebes?
- Weź do ręki pąkiel.
- Palcami jednej ręki przytrzymaj paznokieć pąkla a palcami drugiej – koniec tuż przy podstawie paznokcia.
- Otwórz pąkiel od dołu, aby płyn pociekł na talerz.
- Wykręć wnętrze pąkla ze “skórki”. Odłóż “skórkę” na talerz a pąkiel odgryź od paznokcia.
Smacznego!
Jak kupować percebes?
- Najlepiej na rynku poranną porą – jeszcze nie zostaną wykupione, są świeże i w przystępnej cenie.
- Percebes powinny być zaróżowione przy podstawie (końcu, którym pąkiel przyczepia się do skał).
- Jeśli chcesz spróbować pąkle percebes z Galicji – mają one ok. 22-25 płytek paznokci, te które mają więcej, pochodzą z Maroko.





0 komentarzy