Przepis na pasztet z gęsi ze zredukowanym czerwonym winem
Foie to zdrowa wątróbka kaczki lub gęsi, solidna, w dobrym stanie, hodowana zgodnie z tradycją, tuczona obfitą dietą.
Niektóre ptaki przelotowe mają zdolność do magazynowania tłuszczu w celu pokonywania dużych odległości. Zarówno w gęsi, jak i w kaczce, ten nadmiar tłuszczu jest przechowywany w wątrobie. Foie gras narodziło się z obserwacji tego zjawiska oraz z selekcji gatunku.
Foie zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Jego spożywanie jest zalecane w naszej diecie, ponieważ ma wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi.
Co do wina Málaga Virgen charakteryzuje się ono ciemno- mahoniową barwą, czystością i jasnością oraz aromatem dojrzewania, pozostawiając na pierwszym planie winogrono Pedro Ximénez, z którego pochodzi. W ustach jest smaczne, słodkie i wytworne.
Poniżej zaprezentuję pyszny przepis na foie z redukcją wina Málaga Virgen.
Składniki
- pasztet z gęsi– paté de foie canard
- wino czerwone słodkie -Málaga Virgen (⅓ butelki)
- pieczywo
Sposób przygotowania
- Wino wlej do garnka i gotuj na małym ogniu, aż do uzyskania gęstej konsystencji (aż konsystencją trochę będzie przypominać karmel lub płynną czekoladę).
- Wyjmij pasztet z opakowania i obsmaż z każdej strony na patelni.
- Ugotowane wcześniej wino wylej na talerz i na środku połóż podsmażony pasztet.
- Przygotowane danie można jeść z pieczywem. Smacznego! 🙂





0 komentarzy