Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Przepis na pasztet z gęsi ze zredukowanym czerwonym winem

utworzone przez | 3/02/2021 | Przepisy | 0 komentarzy

Foie to zdrowa wątróbka kaczki lub gęsi, solidna, w dobrym stanie, hodowana zgodnie z tradycją, tuczona obfitą dietą.

Niektóre ptaki przelotowe mają zdolność do magazynowania tłuszczu w celu pokonywania dużych odległości. Zarówno w gęsi, jak i w kaczce, ten nadmiar tłuszczu jest przechowywany w wątrobie. Foie gras narodziło się z obserwacji tego zjawiska oraz z selekcji gatunku.

Foie zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Jego spożywanie jest zalecane w naszej diecie, ponieważ ma wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi.

Co do wina Málaga Virgen charakteryzuje się ono ciemno- mahoniową barwą, czystością i jasnością oraz aromatem dojrzewania, pozostawiając na pierwszym planie winogrono Pedro Ximénez, z którego pochodzi. W ustach jest smaczne, słodkie i wytworne.

Poniżej zaprezentuję pyszny przepis na foie z redukcją wina Málaga Virgen.

Składniki

  • pasztet z gęsi– paté de foie canard
  • wino czerwone słodkie -Málaga Virgen (⅓ butelki)
  • pieczywo

Sposób przygotowania

  • Wino wlej do garnka i gotuj na małym ogniu, aż do uzyskania gęstej konsystencji (aż konsystencją trochę będzie przypominać karmel lub płynną czekoladę).
  • Wyjmij pasztet z opakowania i obsmaż z każdej strony na patelni.
  • Ugotowane wcześniej wino wylej na talerz i na środku połóż podsmażony pasztet.
  • Przygotowane danie można jeść z pieczywem. Smacznego! 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Otwórz czat
Żebyś wiedział@, że tu jestem! 👋🏻
Hola, jestem Martín! 👋🏻
Żebyś wiedział@, że tu jestem, naprawdę jestem, a nie żaden robot! 🧔🏻
Po prostu daj mi znać, czy mogę ci w czymś pomóc.