Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Przepis na krewetki we własnym sosie

utworzone przez | 18/01/2021 | Przepisy | 0 komentarzy

Krewetki są bardzo bogate w przeciwutleniacze, takie jak selen i witamina E, pomagają spowolnić pogarszanie się stanu skóry i jej zużycie oraz przedwczesne starzenie. 100 gram krewetek dostarcza nam tylko około 70 do 100 kalorii, w zależności od wielkości kawałków.

Ponadto, ten rodzaj owoców morza przyczynia się do metabolizmu węglowodanów i ma niską zawartość tłuszczu. W rzeczywistości dostarcza organizmowi tłuszczów nienasyconych, które są korzystne dla naszego zdrowia, ponieważ mogą przyczynić się do poprawy poziomu cholesterolu we krwi. Wysoka zawartość białka i minerałów, takich jak jod, sprawia, że krewetki pomagają regulować nasz metabolizm i poziom energii. Dostarczają nam również potasu, który jest niezbędny dla naszych mięśni i zmniejsza zmęczenie.

Jednakże są one tak bogate w jod, że osoby o wysokim ciśnieniu krwi powinny spożywać je z umiarem. Ponieważ zawierają cynk i selen, spożywanie krewetek pomaga wzmocnić produkcję przeciwciał i poprawia nasz system odpornościowy. Są one również bardzo bogate w wapń i fosfor, więc są doskonałym pożywieniem, jeśli chcemy poprawić strukturę kości i wzmocnić nasze zęby.

Składniki

  • krewetki 6 sztuk
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 1-2 ząbki
  • szafran
  • oliwa z oliwek
  • białe wino (najlepiej wytrawne)
  • sól
  • mąka ziemniaczana lub tortowa 1 łyżeczka
  • hiszpańska papryka mielona 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania

    • Krewetki obrać. Pancerz z krewetek wrzucić do garnka.
    • Do garnka wrzucić również pół cebuli, ząbek czosnku, odrobinę soli, zalać wodą i gotować minimum trzydzieści minut do godziny na małym ogniu.
    • Posiekać drobno cebulę i czosnek.
    • Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek.
    • Dodać posiekane wcześniej cebulę oraz czosnek. Posolić do smaku. Zeszklić na średnim ogniu.
    • Do patelni wlać odrobinę (ok 100 ml) białego wina i poczekać, aż alkohol wyparuje.
    • Wcześniej ugotowany bulion dodać przez sitko na patelnię. Całość smażyć na dużym ogniu ok trzy-cztery minuty.
    • Do sosu dodać łyżeczkę mąki. Wymieszać.
    • Następnie dodać pół łyżeczki papryki, wymieszać i jak najszybciej położyć krewtki na patelni.
    • Krewetki w sosie smażyć kilka minut na każdej ze stron.
    • Gotowe. Smacznego!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Otwórz czat
Żebyś wiedział@, że tu jestem! 👋🏻
Hola, jestem Martín! 👋🏻
Żebyś wiedział@, że tu jestem, naprawdę jestem, a nie żaden robot! 🧔🏻
Po prostu daj mi znać, czy mogę ci w czymś pomóc.