Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Przepis na soczewica

utworzone przez | 7/04/2021 | Przepisy

Tradycyjne przepisy z roślinami strączkowymi zawsze święcą triumfy i mają swoje specjalne miejsce w naszym menu. Są bowiem pyszne, stanowią bardzo pełnowartościowe dania, zazwyczaj są dość tanie, a także, wbrew temu co się zwykło mówić, przygotowuje się je w bardzo prosty sposób. Jeśli mówimy również o ciepłym daniu, to są one idealne na chłodniejsze miesiące, aby zapewnić ciału komfort w najlepszy możliwy sposób.

Soczewica jest pokarmem o wysokiej koncentracji składników odżywczych. Znajdujące się w niej węglowodany są najbardziej obfite i składają się głównie ze skrobi. Jej białka roślinne, choć w dobrej ilości, są niepełnowartościowe, ponieważ brakuje w nich metioniny (niezbędnego aminokwasu). Jeśli jednak soczewicę połączy się z bogatymi w ten aminokwas zbożami, takimi jak owies czy kukurydza, stają się one białkami o wysokiej wartości biologicznej, porównywalnej do tej, którą dostarczają pokarmy pochodzenia zwierzęcego. Zawartość lipidów jest bardzo niska, a udział błonnika, choć istotny, jest również niższy niż w przypadku innych roślin strączkowych.

Składniki

  • marchewka (1 sztuka)
  • woda (½ garnka)
  • oliwa z oliwek
  • papryka zielona (4 małe lub 1 duża)
  • ząbek czosnku
  • cebula (½)
  • chorizo (surowe, w jednym kawałku)
  • sól
  • soczewica (4 garście)
  • ziemniaki (2 sztuki)
  • ryż (garść)
  • ogon wieprzowy (nie jest to składnik niezbędny)

Sposób przygotowania

  • Do garnka z wodą wrzuć pokrojoną marchewkę, oliwę z oliwek, paprykę, ząbek czosnku, pół cebuli oraz chorizo. Całość posól i dodaj cztery garście soczewicy. 
  • Możesz również dodać ogon wieprzowy.*
  • Gotuj pod przykryciem przez półtorej godziny na małym ogniu.
  • Po półtorej godzinie do wywaru dodaj pokrojone na ćwiartki ziemniaki i gotuj jeszcze około pół godziny pod przykryciem.
  • Następnie dodaj ryż i gotuj jeszcze tak długo jak wskazuje czas na jego opakowaniu.
  • Po ugotowaniu podawaj w głębokich talerzach.**

WAŻNE

Chorizo jest składnikiem niezbędnym przy tej potrawie.

*Ogon pozostaw dzień wcześniej w wodzie na 24 godziny.

**Pamiętaj, aby każdy, oprócz soczewicy, dostał po kawałku marchewki, papryki, chorizo i ogona 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Otwórz czat
Żebyś wiedział@, że tu jestem! 👋🏻
Hola, jestem Martín! 👋🏻
Żebyś wiedział@, że tu jestem, naprawdę jestem, a nie żaden robot! 🧔🏻
Po prostu daj mi znać, czy mogę ci w czymś pomóc.