Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Przepis na ryż kubański

utworzone przez | 26/10/2020 | Przepisy | 0 komentarzy

W XIX wieku na Kubie bardzo często spożywano jajka sadzone wraz z ryżem, sosem pomidorowym i prawdziwym lokalnym składnikiem– dużymi plastrami zielonego banana 'macho’ – a więc nie słodkiego, a smażonego i chrupiącego. Kiedy Hiszpanie wrócili z Kuby do metropolii, zamierzali nadal cieszyć się tą potrawą, jednakże po tej stronie Atlantyku nie było tego typu bananów. Z tego powodu kucharz – którego tożsamość, o ile wiadomo, nie została ujawniona- wpadł na pomysł, aby po prostu zastąpić je słodkimi bananami z Wysp Kanaryjskich, które były smażone w całości lub krojone podłużnie na dwie części.

Smak potrawy był oczywiście zupełnie inny niż w wersji oryginalnej, jednakże to nie przeszkodziło w odniesieniu sukcesu w Hiszpanii, a co więcej, dzięku temu powstało małe, hiszpańsko-kubańskie fusion.

Składniki

  • pomidory (4 sztuki)
  • cebula 
  • czosnek (3 ząbki)
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • oregano
  • sól
  • hiszpańska papryka mielona
  • ryż (100 g) *
  • liść laurowy (kilka listków)
  • banan
  • jajko
  • pietruszka lub kolendra

Sposób przygotowania

Przygotuj sos pomidorowy:

    • Zetrzyj pomidory na tarce na dużych oczkach bez skóry.
    • Pokrój pół cebuli oraz jeden ząbek czosnku na drobne kawałki i dodaj do garnka. 
    • Zalej cebulę i czosnek oliwą z oliwek i podsmaż na małym ogniu (około 2-3 minuty)
    • Po podsmażeniu cebuli z czosnkiem, do garnka dodaj przyprawy: pieprz, oregano, sól oraz hiszpańską mieloną paprykę i smaż przez około pół minuty.
    • Następnie szybko dodaj starte wcześniej pomidory. Całość wymieszaj i pozostaw na małym ogniu.

Przygotuj ryż:

      • Do garnka dodaj gorącą wodę wraz z oliwą oliwek.
      • Dodaj pół nie obranej cebuli oraz dwa ząbki czosnku.
      • Dodaj kilka listków liścia laurowego oraz sól.
      • Gdy woda zacznie się gotować, dodaj ryż i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu ryżu.

      ———————————————————————-

      • Przekrój banana na pół wzdłuż, podsmaż go (z obu stron) na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek i przełóż na talerz.
      • Gdy ryż już będzie gotowy przecedź go przez sitko i odłóż go na talerz, przykrywając kubkiem**. Zostaw go na razie na talerzu, aby ryż uformował swój kształt przez kubek.
      • Na patelni podsmaż jajko (aby wyszło jajko sadzone), dodając odrobinę soli i przełóż na talerz z ryżem i bananem.
      • Zdejmij ostrożnie kubek z ryżu i polej go wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.
      • Całość udekoruj pietruszką lub kolendrą.
      • Danie jest już gotowe, ale pamiętaj, aby przed zjedzeniem wymieszać wszystkie składniki na talerzu, krojąc banana i dodając jajko sadzone na ryż żółtkiem do góry. Smacznego!

    Wskazówki

    *co do zasady korzysta się z ryżu do paelli, jednak można też użyć każdego innego ryżu wedle uznania.
    **kubek od środka można posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek, tak aby ryż nie przykleił się do jego wnętrza.

    0 komentarzy

    Wyślij komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Loading

    Otwórz czat
    Żebyś wiedział@, że tu jestem! 👋🏻
    Hola, jestem Martín! 👋🏻
    Żebyś wiedział@, że tu jestem, naprawdę jestem, a nie żaden robot! 🧔🏻
    Po prostu daj mi znać, czy mogę ci w czymś pomóc.