Przepis na ryż kubański
W XIX wieku na Kubie bardzo często spożywano jajka sadzone wraz z ryżem, sosem pomidorowym i prawdziwym lokalnym składnikiem– dużymi plastrami zielonego banana 'macho’ – a więc nie słodkiego, a smażonego i chrupiącego. Kiedy Hiszpanie wrócili z Kuby do metropolii, zamierzali nadal cieszyć się tą potrawą, jednakże po tej stronie Atlantyku nie było tego typu bananów. Z tego powodu kucharz – którego tożsamość, o ile wiadomo, nie została ujawniona- wpadł na pomysł, aby po prostu zastąpić je słodkimi bananami z Wysp Kanaryjskich, które były smażone w całości lub krojone podłużnie na dwie części.
Smak potrawy był oczywiście zupełnie inny niż w wersji oryginalnej, jednakże to nie przeszkodziło w odniesieniu sukcesu w Hiszpanii, a co więcej, dzięku temu powstało małe, hiszpańsko-kubańskie fusion.
Składniki
- pomidory (4 sztuki)
- cebula
- czosnek (3 ząbki)
- oliwa z oliwek
- pieprz
- oregano
- sól
- hiszpańska papryka mielona
- ryż (100 g) *
- liść laurowy (kilka listków)
- banan
- jajko
- pietruszka lub kolendra
Sposób przygotowania
Przygotuj sos pomidorowy:
- Zetrzyj pomidory na tarce na dużych oczkach bez skóry.
- Pokrój pół cebuli oraz jeden ząbek czosnku na drobne kawałki i dodaj do garnka.
- Zalej cebulę i czosnek oliwą z oliwek i podsmaż na małym ogniu (około 2-3 minuty)
- Po podsmażeniu cebuli z czosnkiem, do garnka dodaj przyprawy: pieprz, oregano, sól oraz hiszpańską mieloną paprykę i smaż przez około pół minuty.
- Następnie szybko dodaj starte wcześniej pomidory. Całość wymieszaj i pozostaw na małym ogniu.
Przygotuj ryż:
- Do garnka dodaj gorącą wodę wraz z oliwą oliwek.
- Dodaj pół nie obranej cebuli oraz dwa ząbki czosnku.
- Dodaj kilka listków liścia laurowego oraz sól.
- Gdy woda zacznie się gotować, dodaj ryż i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu ryżu.
- Przekrój banana na pół wzdłuż, podsmaż go (z obu stron) na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek i przełóż na talerz.
- Gdy ryż już będzie gotowy przecedź go przez sitko i odłóż go na talerz, przykrywając kubkiem**. Zostaw go na razie na talerzu, aby ryż uformował swój kształt przez kubek.
- Na patelni podsmaż jajko (aby wyszło jajko sadzone), dodając odrobinę soli i przełóż na talerz z ryżem i bananem.
- Zdejmij ostrożnie kubek z ryżu i polej go wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.
- Całość udekoruj pietruszką lub kolendrą.
- Danie jest już gotowe, ale pamiętaj, aby przed zjedzeniem wymieszać wszystkie składniki na talerzu, krojąc banana i dodając jajko sadzone na ryż żółtkiem do góry. Smacznego!
———————————————————————-
Wskazówki
*co do zasady korzysta się z ryżu do paelli, jednak można też użyć każdego innego ryżu wedle uznania.
**kubek od środka można posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek, tak aby ryż nie przykleił się do jego wnętrza.
0 komentarzy