Przepis na omlet ziemniaczany “tortilla de patatas”

utworzone przez | 14/04/2021 | Przepisy

Tortilla de patatas, tortilla de patata lub tortilla española, zwana również tortilla de papas na Wyspach Kanaryjskich i w części Andaluzji, to omlet (czyli ubite jajko, roztrzepane na patelni z olejem) z ziemniakami, choć można dodać również inne składniki. Jest to jedno z najbardziej znanych i emblematycznych dań kuchni hiszpańskiej, bardzo popularny produkt, który można znaleźć w prawie każdym barze lub restauracji w Hiszpanii.

Sposobów na jego przyrządzenie jest tyle, ilu kucharzy. Według niektórych, ziemniaki należy ugotować, a nie usmażyć (na oliwie z oliwek lub oleju słonecznikowym, w zależności od tego, jaki smak nam odpowiada bardziej) i pozostawić je na chwilę w roztrzepanym jajku, aby nasiąkły i nabrały odpowiedniej konsystencji. 

Czasami używa się specjalnego talerza do przewracania, aby tortilla była równomiernie usmażona z obu stron. Można ją przyrządzić poprzez całkowite ścięcie jajka lub pozostawienie go na wpół płynnym, może być gruba lub cienka, świeżo zrobiona lub odłożona na później. Może być spożywana na talerzu, w kanapce, jako tapa lub jako pincho. Do podstawowego przepisu można również dodać składniki, takie jak cebula, papryka (którą również często wykorzystuje się do dekoracji), chorizo, pieczarki czy sos sojowy. Można nawet zmieniać sposób krojenia ziemniaków: nierówne kawałki, plastry lub kostki.

Składniki

  • ziemniaki (2 sztuki)
  • cebula (¼)
  • oliwa z oliwek (dużo, aby prawie przykryć nią ziemniaki na patelni)
  • jajka (3 sztuki)
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  • Obierz ziemniaki i pokrój je na cienkie plastry. Przełóż na patelnię z dużą ilością rozgrzanej  oliwy z oliwek. 
  • Dodaj cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Posól do smaku. Smaż na wolnym ogniu. Ugniataj warzywa szpatułką.
  • Roztrzep jajka w misce. Dodaj odcedzone z oliwy warzywa i wymieszaj.
  • Podgrzej część oliwy ze smażenia ziemniaków na dobrej jakości patelni.
  • Przelej masę z miski.
  • Poruszaj patelnią co jakiś czas podczas smażenia tortilli.
  • Przełóż omlet na talerz i przełóż na patelnię nieusmażoną stroną. Smaż jeszcze około minuty. Poruszaj patelnią, aby tortilla nie przywarła. Gotowe:)

Wskazówki

  • Przy przygotowaniu tortilli kluczowym elementem jest dobrej jakości patelnia i poruszanie nią podczas smażenia, aby omlet nie przywarł.
[kkstarratings]

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Otwórz czat
Żebyś wiedział@, że tu jestem! 👋🏻
Hola, jestem Martín! 👋🏻
Żebyś wiedział@, że tu jestem, naprawdę jestem, a nie żaden robot! 🧔🏻
Po prostu daj mi znać, czy mogę ci w czymś pomóc.