Przepis na „gulas” w czosnku
„Gulas„ to nazwa komeryjna, którą firma „Angulas Aguinaga” nadała, i opatentowała, produktowi zastępczemu dla angulas (gatunek węgorzokształtnych). Wyprodukowane z surimi, czyli mielonki z ryb o niskiej wartości handlowej (zawierające również oleje roślinne, białko jajka, białko sojowe i dodatki smakowe). Zostało wprowadzone na rynek w 1991.
Na poziomie odżywczym, pomimo stosowanych dodatków smakowych w celu nadania mu konsystencji, jest to produkt godny polecenia, o niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości białka.
Jest on bardzo popularny i łatwo znaleźć go w barach w Hiszpanii. Szczególnie używany do tapas i tostów z chlebem, wraz z innymi składnikami, takimi jak grzyby, zielone szparagi, krewetki, a nawet po prostu z kilkoma smażonymi jajkami.
Składniki
- 1 opakowanie gulas
- 1 ząbek czosnku
- papryka ostra (świeża)
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
- Pokrój ząbek czosnku w plasterki.
- Pokrój ostrą paprykę na małe kawałki.
- Całość podsmaż na patelni z oliwą z oliwek.
- Dodaj opakowanie gulas.
- Całość smaż jeszcze ok 2 minut i gotowe!
0 komentarzy