Przepis na sangrię
Sangría jest tradycyjnym hiszpańskim napojem.
Przygotowuje się go na bazie czerwonego wytrawnego wina i różnych owoców (m.in. brzoskwiń, pomarańczy, jabłek, nektarynek, cytryn). Sangrię zazwyczaj pije się z kostkami lodu letnią porą, jako orzeźwienie.
Ja lubię częstować moich gości sangrią przez cały rok.
Składniki
- pomarańcza
- jabłko (1/2)
- cytryna (1/2)
- brzoskwinia (1 mała lub ½ dużej)
- czerwone wino (½ litra)
- laska cynamonu (opcjonalnie)
- napój cytrynowy (nie-/gazowany) 250 ml
- sok pomarańczowy 250 ml
Sposób przygotowania
- Pokrój na kawałki owoce i wrzuć do dzbanka.
- Zalej owoce winem, dodaj laskę cynamonu, jeśli lubisz i wstaw do lodówki na cały dzień.
- Dolej napój cytrynowy, sok pomarańczowy.
- Dodaj cukier według uznania i kostki lodu, jeśli chcesz aby napój był bardziej orzeźwiający. Gotowe:)
Wskazówki
- Ważne, aby owoce zalane winem wstawić do lodówki na cały dzień, aby napój “przeszedł” aromatem owoców.
- Sangrię pije się zimną – przed podaniem trzymaj ją w lodówce. Dodatkowo możesz dodać kostki lodu.
- Jeśli lubisz smak cynamonu, dodaj do owoców laskę cynamonu.
- Napój cytrynowy może być nie- lub gazowany.
- Sangrię możesz przygotować w dużym dzbanku, garnku lub misce.
1
/
41


Degustacja Marynata BBQ Roleski 🍗

Degustacja Lomo de bellota z Lidla: Deluxe 🐷🇪🇸

👨🏻🍳 Zakąska z szynką serrano i gruszką 🍐 + 🔥 Test sosów bardzo ostrych 🕊🌱🏳️🌈👨🏿🦱🇷🇺
1
/
41

0 komentarzy