Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Przepis na sangrię

utworzone przez | 17/03/2021 | Przepisy

Sangría jest tradycyjnym hiszpańskim napojem.

Przygotowuje się go na bazie czerwonego wytrawnego wina i różnych owoców (m.in. brzoskwiń, pomarańczy, jabłek, nektarynek, cytryn). Sangrię zazwyczaj pije się z kostkami lodu letnią porą, jako orzeźwienie.

Ja lubię częstować moich gości sangrią przez cały rok.

Składniki

  • pomarańcza 
  • jabłko (1/2)
  • cytryna (1/2)
  • brzoskwinia (1 mała lub ½ dużej)
  • czerwone wino (½ litra)
  • laska cynamonu (opcjonalnie)
  • napój cytrynowy (nie-/gazowany) 250 ml
  • sok pomarańczowy 250 ml

Sposób przygotowania

  • Pokrój na kawałki owoce i wrzuć do dzbanka.
  • Zalej owoce winem, dodaj laskę cynamonu, jeśli lubisz i wstaw do lodówki na cały dzień.
  • Dolej napój cytrynowy, sok pomarańczowy.
  • Dodaj cukier według uznania i kostki lodu, jeśli chcesz aby napój był bardziej orzeźwiający. Gotowe:)

Wskazówki

  • Ważne, aby owoce zalane winem wstawić do lodówki na cały dzień, aby napój “przeszedł” aromatem owoców. 
  • Sangrię pije się zimną – przed podaniem trzymaj ją w lodówce. Dodatkowo możesz dodać kostki lodu. 
  • Jeśli lubisz smak cynamonu, dodaj do owoców laskę cynamonu.
  • Napój cytrynowy może być nie- lub gazowany.
  • Sangrię możesz przygotować w dużym dzbanku, garnku lub misce.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Otwórz czat
Żebyś wiedział@, że tu jestem! 👋🏻
Hola, jestem Martín! 👋🏻
Żebyś wiedział@, że tu jestem, naprawdę jestem, a nie żaden robot! 🧔🏻
Po prostu daj mi znać, czy mogę ci w czymś pomóc.