Przepis na fasolę szparagową z szynką iberyjską
W przeszłości zielona fasolka szparagowa była uprawiana w Ameryce Środkowej i Południowej. Dziś jest ona niemal powszechnie dostępne.
Europejczycy zetknęli się z fasolką podczas podboju Ameryki i szybko włączyli ją do kuchni europejskiej, a pod koniec XIX wieku zaczęli ją sprzedawać jako warzywo. Obecnie jest to roślina strączkowa szeroko rozpowszechniona na całym świecie.
Jest to roślina, która wymaga wilgotnego i łagodnego klimatu. Zbiory, które mogą trwać przez całe lato, przeprowadza się w miarę pojawiania się strąków. Fasolka szparagowa jest bardzo wrażliwa na zimno, nadmierną wilgotność i wiatry.
Jest ona ważnym źródłem białka, minerałów, witaminy B6, witaminy C i kwasu foliowego, a także ma działanie moczopędne i trawienne.
Składniki
- Szynka iberyjska “iberico” ok 20 g
- ½ cebuli
- Ząbek czosnku
- Oliwa z oliwek
- Zielona fasolka szparagowa (świeża lub z paczki) ⅓ opakowania
- Hiszpańska papryka mielona (wędzona lub pikantna) ½ łyżeczki
Sposób przygotowania
- Kroimy cebulę oraz czosnek i smażymy je na podgrzanej z oliwą z oliwek patelni na małym ogniu.
- W między czasie szynkę iberico “kroimy” nożyczkami na mniejsze kawałki.
- Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy zieloną fasolkę szparagową i dalej smażymy.
- Całość posypujemy papryką mieloną, mieszamy i przekładamy do głębokiego naczynia.
- Na wierzch układamy kawałki szynki iberyjskiej i danie gotowe!
1
/
51
Piękna Hiszpania: Mojácar (Almería - Andaluzja) 🌞🌴🇪🇸
Degustacja deser Natillas z Lidla 🍫🍮 🇪🇸
👨🏼🍳 Makaron (spaghetti) z owocami morza z Lidla i śmietaną 🦐🦑 100% PYSZNE PRZEPIS!!! ⛱
1
/
51
0 komentarzy