Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Przepis na fasolę szparagową z szynką iberyjską

utworzone przez | 7/04/2021 | Przepisy

W przeszłości zielona fasolka szparagowa była uprawiana w Ameryce Środkowej i Południowej. Dziś jest ona niemal powszechnie dostępne.

Europejczycy zetknęli się z fasolką podczas podboju Ameryki i szybko włączyli ją do kuchni europejskiej, a pod koniec XIX wieku zaczęli ją sprzedawać jako warzywo. Obecnie jest to roślina strączkowa szeroko rozpowszechniona na całym świecie.

Jest to roślina, która wymaga wilgotnego i łagodnego klimatu. Zbiory, które mogą trwać przez całe lato, przeprowadza się w miarę pojawiania się strąków. Fasolka szparagowa jest bardzo wrażliwa na zimno, nadmierną wilgotność i wiatry.

Jest ona ważnym źródłem białka, minerałów, witaminy B6, witaminy C i kwasu foliowego, a także ma działanie moczopędne i trawienne.

Składniki

  • Szynka iberyjska “iberico” ok 20 g
  • ½ cebuli
  • Ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Zielona fasolka szparagowa (świeża lub z paczki) ⅓ opakowania
  • Hiszpańska papryka mielona (wędzona lub pikantna) ½ łyżeczki

Sposób przygotowania

  • Kroimy cebulę oraz czosnek i smażymy je na podgrzanej z oliwą z oliwek patelni na małym ogniu.
  • W między czasie szynkę iberico “kroimy” nożyczkami na mniejsze kawałki.
  • Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy zieloną fasolkę szparagową i dalej smażymy.
  • Całość posypujemy papryką mieloną, mieszamy i przekładamy do głębokiego naczynia.
  • Na wierzch układamy kawałki szynki iberyjskiej i danie gotowe!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Otwórz czat
Żebyś wiedział@, że tu jestem! 👋🏻
Hola, jestem Martín! 👋🏻
Żebyś wiedział@, że tu jestem, naprawdę jestem, a nie żaden robot! 🧔🏻
Po prostu daj mi znać, czy mogę ci w czymś pomóc.