Zupa krem z zielonego groszku z szynką iberyjską
Zupa krem z zielonego groszku to kolejny z idealnych kremów, które można przyrządzić w każdej chwili i w zdrowy sposób uzupełnić to, co najlepsze w naszym codziennym menu. Możemy pozostawić ją przygotowaną i podgrzać (lub nie) w momencie konsumpcji.
Jest idealna, aby umieścić ją jako pierwsze danie na obiad lub kolację dla gości. Jej kolor jest naprawdę kuszący i rzeczywiście bardzo ją lubię. Można też użyć jej jako wypełnienie kilku kieliszków, nałożyć na nie grillowaną krewetkę i już mamy wspaniałą przystawkę, która zrobi wrażenie na naszych gościach.
Ten krem nie ma sezonu, można go spożywać na zimno w środku lata lub na ciepło w zimie, bo w każdym momencie przyjęcie dodatkowej bomby warzywnej jest zdrowe i wygodne.
Składniki
- 1 marchewka
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- szafran
- sól
- oliwa z oliwek
- mrożony zielony groszek (ok. 225 g)
- szynka iberyjska (ok. 20 g)
- serek śmietankowy (ok. 65 g)
Sposób przygotowania
- Do garnka (na 1 litr wody) dodaj marchewkę, cebulę, czosnek, odrobinę soli, trochę oliwy z oliwek, niewielką ilość szafranu oraz zielony groszek i gotuj całość na małym ogniu przez około godzinę.
- W międzyczasie pokrój szynkę iberyjską na mniejsze kawałki.
- Po ugotowaniu bulionu, odcedź go, a ugotowany groszek przełóż do miksera.
- Zmiksuj razem groszek dodając serek śmietankowy, odrobinę soli, oliwy z oliwek.
- Następnie dodaj trochę odcedzonego bulionu i dalej miksuj, aż do uzyskania konsystencji zupy-kremu (lepiej dać na początku mniej bulionu i później ewentualnie dodać).
- Krem przełóż na talerz i dodaj wcześniej pokrojone kawałki szynki iberyjskiej.
- Do dekoracji, zupę można posypać papryką mieloną oraz dolać trochę oliwy z oliwek.
- Danie gotowe! Smacznego!
1
/
51
Piękna Hiszpania: Mojácar (Almería - Andaluzja) 🌞🌴🇪🇸
Degustacja deser Natillas z Lidla 🍫🍮 🇪🇸
👨🏼🍳 Makaron (spaghetti) z owocami morza z Lidla i śmietaną 🦐🦑 100% PYSZNE PRZEPIS!!! ⛱
1
/
51
0 komentarzy