Przepis na krewetki we własnym sosie
Krewetki są bardzo bogate w przeciwutleniacze, takie jak selen i witamina E, pomagają spowolnić pogarszanie się stanu skóry i jej zużycie oraz przedwczesne starzenie. 100 gram krewetek dostarcza nam tylko około 70 do 100 kalorii, w zależności od wielkości kawałków.
Ponadto, ten rodzaj owoców morza przyczynia się do metabolizmu węglowodanów i ma niską zawartość tłuszczu. W rzeczywistości dostarcza organizmowi tłuszczów nienasyconych, które są korzystne dla naszego zdrowia, ponieważ mogą przyczynić się do poprawy poziomu cholesterolu we krwi. Wysoka zawartość białka i minerałów, takich jak jod, sprawia, że krewetki pomagają regulować nasz metabolizm i poziom energii. Dostarczają nam również potasu, który jest niezbędny dla naszych mięśni i zmniejsza zmęczenie.
Jednakże są one tak bogate w jod, że osoby o wysokim ciśnieniu krwi powinny spożywać je z umiarem. Ponieważ zawierają cynk i selen, spożywanie krewetek pomaga wzmocnić produkcję przeciwciał i poprawia nasz system odpornościowy. Są one również bardzo bogate w wapń i fosfor, więc są doskonałym pożywieniem, jeśli chcemy poprawić strukturę kości i wzmocnić nasze zęby.
Składniki
- krewetki 6 sztuk
- cebula 1 sztuka
- czosnek 1-2 ząbki
- szafran
- oliwa z oliwek
- białe wino (najlepiej wytrawne)
- sól
- mąka ziemniaczana lub tortowa 1 łyżeczka
- hiszpańska papryka mielona 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania
- Krewetki obrać. Pancerz z krewetek wrzucić do garnka.
- Do garnka wrzucić również pół cebuli, ząbek czosnku, odrobinę soli, zalać wodą i gotować minimum trzydzieści minut do godziny na małym ogniu.
- Posiekać drobno cebulę i czosnek.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek.
- Dodać posiekane wcześniej cebulę oraz czosnek. Posolić do smaku. Zeszklić na średnim ogniu.
- Do patelni wlać odrobinę (ok 100 ml) białego wina i poczekać, aż alkohol wyparuje.
- Wcześniej ugotowany bulion dodać przez sitko na patelnię. Całość smażyć na dużym ogniu ok trzy-cztery minuty.
- Do sosu dodać łyżeczkę mąki. Wymieszać.
- Następnie dodać pół łyżeczki papryki, wymieszać i jak najszybciej położyć krewtki na patelni.
- Krewetki w sosie smażyć kilka minut na każdej ze stron.
- Gotowe. Smacznego!
0 komentarzy