Typowe hiszpańskie dania z 17 różnych regionów

utworzone przez | 31/12/2019 | Gastronomia | 0 komentarzy

Andaluzja

Dwa z najbardziej typowych dań z Andaluzji bazują na pomidorach. Są to gazpacho i salmorejo. Chłodne gazpacho jest bardzo popularne latem a przygotowuje się je z rozdrobnionych pomidorów z dodatkiem lub bez chleba. Do mieszanki można również dodać zieloną paprykę, ogórek, cebulę, czosnek, sól i ocet z białego wina.

Podczas, gdy gazpacho ma bardziej płynną konsystencję i może być pite jak napój,  salmorejo jest gęstsze i jada się je przy użyciu łyżki. W tym przypadku zmiksowaną mieszankę pomidorów, chleba i czosnku zwykle dekoruje się kawałkami jajka i szynki oraz polewa się odrobiną oliwy z oliwek.

Inne typowe dania andaluzyjskie to mięso w sosie (carne en salsa), migas, smażone placuszki z krewetkami, smażone rybki, gachas i smażona fasolka z szynką.

 

Aragonia

Ternasco Aragonese, młoda jagnięcina, jest typowym dla Aragonii daniem mięsnym o wysokiej jakości i może być pieczone z ziemniakami (w tańszej wersji), podane jako steki lub faszerowane.

W miejscowości Huesca popularne są również chiretas, czyli gotowane żołądki jagnięce, nadziewane ryżem z płucami i sercem oraz innymi składnikami, takimi jak czosnek i cynamon.

Do najwybitniejszych potraw i dań regionu zaliczyć można również szynkę z Teruel, kiełbasę Graus, strudel z szynki czy bacalao arroajiero (pieczony i rozdrobniony dorsz zmieszany z czosnkiem, żółtkami i ziemniakami).

 

Baleary

Na Balearach istnieje wiele typowych słodyczy, takich jak ensaimada, pastissets (pięciopłatkowe ciastka w kształcie kwiatów) i panellets, słodycze z migdałów, do których można dodawać różne składniki, takie jak orzeszki piniowe lub czekoladę.

Oprócz słodyczy, typowym daniem na Ibizie jest gulasz z płaszczki (borrida de Rajada), w którym pokrojoną rybę miesza się z kawałkami ziemniaków i sosem z prażonych migdałów. Na uwagę zasługuje również caldereta de langosta (gulasz z homara) lub frito z Majorki (frit mallorquí), gdzie smażone i mieszane są ziemniaki, podroby, czosnek, ostra papryczka, papryka, cebula, koper włoski i liście laurowe.

Estremadura

Typowe migas z Estremadury przygotowuje się, krusząc chleb, w miarę możliwości z poprzedniego dnia, na małe kawałki. Następnie zwilża się je w naczyniu żaroodpornym, pozostawia na dwie godziny, a następnie miesza się je z zarumienionymi chorizo, papryką, czosnkiem i torreznos (skórkami wieprzowymi).

Inne typowe dania z Estremadury to caldereta de cordero (gulasz jagnięcy), gazpacho de poleo (gazpacho z miętą), chanfaina (przyrządzana z pieczonego mięsa jagnięcego) oraz krokiety z Tortą del Casar, naturalnym serem z surowego mleka owczego.

 

Galicja

Aby przygotować słynne galicyjskie przegrzebki, należy przygotować sofrito na oliwie z oliwek, z posiekaną cebulą, szynką i pietruszką i wlać do muszli z odrobiną słodkiej papryki i brandy. Wierzchnią część muszli trzeba posypać bułką tartą i pietruszką i piec około piętnaście minut.

Empanada galicyjska, pąkle gęsie (percebes), papryczki z Padrón i gulasz galicyjski (z gotowaną wieprzowiną, kiełbasą chorizo, ciecierzycą i częścią nogi wieprzowej) są innymi przykładami typowych potraw galicyjskich. Na uwagę zasługuje również lacón con grelos y patatas (gotowana szynka wieprzowa z rzepą naciową i ziemniakami).

 

Kantabria

Jeśli jednym z Twoich celów podróży jest Kantabria, nie powinieneś przegapić okazji, aby spróbować jej bogatej i zróżnicowanej oferty kulinarnej. Jednym z obowiązkowych dań jest cocido montañés (gulasz górski).

Cocido montañés przygotowuje się z fasoli białej, naci rzepy i tzw. compango, czyli marynowanych żeberek, boczku, chorizo i hiszpańskiej kaszanki – morcilla. Jest to potrawa o wysokiej wartości kalorycznej, dlatego często spożywana jest jako jedyne danie.

Ponadto, będąc w Kantabrii, warto spróbować inne typowe produkty rybne takie jak: anchois z Santoña, których proces produkcyjny jest bardzo skrupulatny i rozwijany w sposób rzemieślniczy, zapiekanki z sardeli (bocartes a la cazuela), morszczuka w sosie zielonym, sardynki, małże czy muergos – typowe owoce morza z Kantabrii.

Jak widać, region cieszy się dużą różnorodnością produktów, a jeśli jeszcze znajdziesz miejsce na deser, sobaos pasiegos i quesada to typowe słodkie przysmaki kuchni kantabryjskiej.

 

Kastylia – La Mancha

Tradycyjne pisto manchego można podawać na zimno lub z bulionem. Przygotowuje się je z pomidorów, zielonej i czerwonej papryki oraz cukinii. Istnieje wiele wariantów pisto manchego, w zależności od kombinacji dodawanych składników, takich jak szynka, czarne oliwki, cebula, jajko smażone lub marynowany biały tuńczyk.

Typowe dla tego regionu są również asadillo z czerwonych papryczek, tiznao (z dorszem, czosnkiem i pieczonymi ziemniakami) oraz tojunto, mieszanka różnych mięs dziczyzny, wśród których dominuje dziki królik z przyprawami, czosnkiem i cebulą.

 

Kastylia i León

Jednym z typowych potraw tego regionu Hiszpanii jest pieczone prosię, które jest smarowane smalcem i może być przygotowywane samo lub z dodatkiem ziemniaków. Istnieją również różnorodne wersje pieczonej jagnięciny.

Znane w Kastylii i León są również duszone żabie udka z pieprzem i smażoną cebulą, czosnkiem i natką pietruszki, dorsz czosnkowy lub młoda kozina (el cabrito cuchifrito), mięso maceruje się tymiankiem, papryką, oliwą i białym winem przez dwie godziny, a następnie smaży.

Katalonia

Każdy kiedyś słyszał o kremie katalońskim – crema catalana – pysznym budyniowym deserze pokrytym warstwą karmelizowanego cukru.

Typowym katalońskim daniem jest pan de payes (katal. pà de pagès) rustykalny chleb, który jest zwykle pokrojony w kromki i najczęściej smarowany pomidorami, solą i odrobina oliwy z oliwek (znany jest też jako pà amb tomàquet lub pan con tomate, czyli po prostu chleb z pomidorem).

W tym regionie spróbuj też escalivada czyli potrawy z bakłażanów i pieczonej czerwonej papryki z sosem czosnkowym oraz calçots, przygotowywanych warzyw z rodziny cebuli pieczonych na grillu z tradycyjnym sosem romesco, wytwarzanym m.in. z pomidorów, prażonych migdałów, papryki i grzanek.

Kraj Basków

Dorsz pil-pil jest niekwestionowanym królem kuchni baskijskiej. Przygotowuje się go, wkładając rybę (którą następnie należy ugotować na małym ogniu) do ceramicznego naczynia żaroodpornego z oliwą z oliwek i czosnkiem w plasterkach. Aby sos pil-pil dobrze wyszedł, musi być stale mieszany. Ponadto można do niego dodać ostrą papryczkę.

Kraj Basków jest również znany z pintxos (małe przekąski), które rozprzestrzeniły się w całej Hiszpanii. Warto spróbować także chipirones en su tinta – małe kałamarniczki w atramencie, marmitako (gulasz z tuńczykiem bonito, ziemniakami i papryczką choricero) oraz kokoxtas w zielonym sosie, czyli przysmak z tkanki mięśniowej głów ryb, np. z dorsza.

Księstwo Asturii

Najbardziej znanym daniem Asturii jest prawdopodobnie fabada, do przygotowania której, należy gotować fasolę na wolnym ogniu przez około półtorej godziny i do której dodaje się boczek, kiełbasę, szynkę oraz hiszpańską kaszankę (morcilla).

Znaną potrawą jest również cachopo, czyli pieczone filety cielęce nadziewane szynką i serem (podobne do „san jacobos”). Na uwagę zasługują również, na przykład, pitu de caleya (ciemny i niskotłuszczowy kurczak, karmiony kukurydzą lub ziołami), chorizo w cydrze, kociołek asturyjski (pote asturiano) i los tortos (smażone placki kukurydziane z jajkiem, serem lub kiełbasą).

La Rioja

Danie znane jako menestra, jest bardzo typowym zestawem warzyw, które można po prostu ugotować i przyprawić oliwą lub zmieszać z chorizo i innymi składnikami. Jedną z najbardziej tradycyjnych menestras jest gulasz z panierowanymi karczochami.

Na uwagę zasługują również dorsz z ziemniakami a la riojana, pochas (biała fasola typowa dla La Rioja i Navarry) z przepiórką, żeberka jagnięce pieczone na winorośli oraz fardelejos, czyli ciasto francuskie wypełnione migdałami i pochodzące z krajów arabskich.

Region Murcji

W Murcji typowy jest kociołek Mar Menor, gulasz ryżowy z wywarem rybnym, czosnkiem, pomidorem, ñoras (suszoną papryką) i szafranem. Sama ryba jest podawana osobno, a także z odrobiną alioli.

Innym daniem, o którym trzeba wspomnieć to zarangollo murciano, czyli jajecznica z cukinią i cebulą, do której dodaje się pieprz i czosnek. Typowe potrawy dla tego regionu to także ryż murcyjski (z szafranem, czerwonym pieprzem i chudym mięsem wieprzowym), pieczona jagnięcina murcyjska oraz michirones, które to danie zawiera suszoną fasolę.

 

Walencja

Ryż jest niewątpliwie najważniejszym składnikiem w kuchni tego regionu. Paella walencjańska może być przygotowywana z kurczakiem, królikiem, zieloną i białą fasolą, fasolą półksiężycowatą, słodką papryką, szafranem i pomidorami. Może być również przygotowywana z innymi składnikami takimi jak ryż z fasolą i rzepą, ryż czarny, ryż pieczony czy fideua (rodzaj makaronu).

Typowe dla Walencji są także „all i pebre”, z węgorzem i czosnkiem, el turrón (szczególnie ten z Jijony) – słodki blok oraz horchata (napój chłodzący).

 

Wspólnota autonomiczna Nawarry

Jednym z najbardziej typowych posiłków we wspólnocie Nawarry jest nadziewana papryka z dorszem. W celu przygotowania tego dania papryki muszą być pieczone przez dziesięć do dwudziestu minut z każdej strony, po uprzednim polaniu ich oliwą, przyprawieniu cukrem i obranym czosnkiem. Z kolei dorsza należy umieścić na ogniu z wodą, dopóki się nie zagotuje i pozostawić na pięć minut. Następnie włożyć go do rondelka z odrobiną oliwy, dodać mąkę i mleko, aby powstała masa, którą nadziewa się paprykę.

Tradycyjne potrawy dla regionu to również karczochy z małżami, jagnięcina w chilindrón oraz chicharro z pieca,  typowa niebieska ryba z Nawarry.

Wspólnota Madrytu

Jeśli pomyślimy o typowym jedzeniu z Madrytu, trudno nie wspomnieć o słynnym gulaszu madryckim (cocido madrileño), którego składniki po ugotowaniu serwuje się oddzielnie: ciecierzycę, mięsa i zupę. Marchew, szynka, kiełbasa i boczek to tylko niektóre ze składników, które można dodać do tej potrawy.

W Madrycie powszechne jest również spożywanie flaków i ślimaków a la madrileña, jajek estrellados (czyli smażonych ziemniaków z jajkami i szynką na wierzchu) oraz kanapek z kalmarami (bocadillo de calameres).

Na zakończenie, wśród słodkich przepisów znajdziemy: churros z czekoladą, tosty z jajkiem, mlekiem i cynamonem (torrijas) oraz rosquillas de San Isidro (czyli pączki świętego Izydora – patrona Madrytu). Tych ostatnich są trzy rodzaje: bez polewy, z lukrem królewskim (cukier, sok z cytryny i ubite jajka) lub z lukrem z żółtka.

 

Wyspy Kanaryjskie

Trudno jest mówić o Wyspach Kanaryjskich, nie wspominając o ich tradycyjnym mojo picón, sosie z pieprzu, czosnku, oleju, kminku, papryczkach piconas, octu i soli. Używany jest jako dodatek do chleba, grillowanego sera lub tzw. „ziemniaków pomarszczonych” czyli papas arrugadas.

Papas arrugadas przygotowuje się, gotując ziemniaki we wrzątku z solą, aż do momentu, gdy ich skórka się pomarszczy. Autentyczna wersja tego dania jest wykonana ze “starego ziemniaka”- papa antigua, czyli rodzaju ziemniaka występującego wyłącznie na Wyspach Kanaryjskich i posiadającego zastrzeżoną nazwę.

Spróbujemy tu również potrawę z ryby gotowanej w cebuli (encebollado de cherne salado) lub słynnego banana z Wysp Kanaryjskich (plátano de Canarias), który wyróżnia się doskonałym stopniem dojrzewania.

To tylko kilka przykładów wspaniałej różnorodności kuchni hiszpańskiej. Jakie inne typowe potrawy z regionów hiszpańskich umieścił(a)byś na liście?

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Otwórz czat
Żebyś wiedział@, że tu jestem! 👋🏻
Hola, jestem Martín! 👋🏻
Żebyś wiedział@, że tu jestem, naprawdę jestem, a nie żaden robot! 🧔🏻
Po prostu daj mi znać, czy mogę ci w czymś pomóc.