Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Hiszpański ryż – uprawa, znaczenie, odmiany

utworzone przez | 12/02/2020 | Gastronomia | 0 komentarzy

Hiszpania jest jednym z krajów, w którym przepisy na dania z ryżem osiągnęły największy prestiż. I nie jest to przypadek, ponieważ to właśnie w tym kraju, produkowana jest olbrzymia ilość tego produktu. Z tego powodu, ten wpis chcielibyśmy poświęcić głównym regionom, w których uprawia się ryż

W Hiszpanii produkuje się około 720 000 ton ryżu każdego roku, podczas gdy średnia konsumpcja na osobę wynosi około 7 kilogramów rocznie. Ogólnie rzecz biorąc, Hiszpanie są przyzwyczajeni do spożywania go raz lub dwa razy w tygodniu, a tendencja ta nasila się w weekendy, ponieważ ryż stał się elementem więzi społecznej, co ilustruje dużą siłę tego produktu w rynku hiszpańskim.

Gdzie się uprawia ryż w Hiszpanii?

Las marismas del Guadalquivir (mokradła rzeki Gwadalkiwir)

Większość produkcji krajowej jest skoncentrowana w południowym pasie terytorium, gdzie uprawa ryżu stanowi 37 % całego kraju. Na tym obszarze bagna Gwadalkiwiru są prawdziwym rajem dla wytwarzania tej żywności dzięki żyznym gruntom na terenach podmokłych, idealnych dla monokultury ryżu. Wśród wszystkich gmin tego obszaru wyróżnia się małe miasteczko Isla Mayor w Sewilli, znane z kręcenia filmu La isla mínima (pol. Stare grzechy mają długie cienie), którego 6000 mieszkańców jest w stanie zaspokoić ponad 15% produkcji krajowej. Specjalnością miasta jest odmiana Marisma, rodzaj ryżu, który posiada wiele podobieństw do klasycznego ryżu bomba z Walencji.

Estremadura

Po Andaluzji, Estremadura gromadzi 23% produkcji krajowej, co czyni ją drugim regionem Hiszpanii w uprawie ryżu. 24,500 hektarów tej wspólnoty poświęcone jest takiej działalności, głównie w Las Vegas Bajas del Guadiana. Z tego powodu w ostatnich latach pojawiło się zapotrzebowanie na chronioną nazwę pochodzenia dla tego obszaru.

Delta rzeki Ebro

Obszar ten, położony w prowincji Tarragona, jest w stanie wyprodukować do 15 % produkcji krajowej, zdecydowaną większość z 19 %, które uprawia się w Katalonii, trzeci region co do ilości uprawy ryżu w Hiszpanii. Dzięki doskonałym właściwościom uprawy tego obszaru powstała chroniona nazwa pochodzenia „Delta de l’ Ebre”. Ta ziemia specjalizuje się w produkcji odmiany Bahia, średnioziarnistego ryżu, bardzo poszukiwanego na całym Półwyspie Iberyjskim, dzięki spektakularnym zdolnościom absorpcyjnym, co czyni go idealnym do wszystkich rodzajów gulaszu.

Wspólnota Walencka

Oczywiście, Wspólnota Walencka, lider w eksporcie przepisów na ryż, nie mogła zostać niewymieniona przy tym wpisie. Tereny Parku Naturalnego Albufera rodzą chronioną nazwę pochodzenia Arroz de Valencia, która stanowi kolejne 14 % całkowitej produkcji hiszpańskiej. 

Oprócz odmiany Bahia, Walencja specjalizuje się przede wszystkim w ryżu Bomba, co nadaje znaczenie przy przygotowywaniu paelli z uwagi na jego wyjątkowe właściwości samowzbogacające.

Różne odmiany ryżu w Hiszpanii

Typ japoński

Odmiany Senia i Bahía

Cechy charakterystyczne: ze względu na podobieństwo tych dwóch odmian, dopuszcza się do sprzedaży mieszankę ich obu. Ziarno jest średniej wielkości, o okrągłym kształcie. Odmiany te stosowane są w D.O.P. (chroniona nazwa pochodzenia) Arroz de Valencia oraz w D.O.P. Arroz del Delta del Ebro.

Zastosowanie kulinarne: dzięki doskonałemu wchłanianiu soków i smaków doskonale nadają się do przyrządzania ryżu z dużą ilością bulionu (arroz caldoso), średnią ilością wywaru (arroz meloso) i ryżu “suchego”, który zaabsorbował całkowitą ilość płynu (arroz seco). Po przygotowaniu potrawy należy jednak zachować ostrożność, ponieważ może dojść do utraty optymalnego stanu ugotowania tego typu ryżu.

Odmiana Balilla x Solana

Cechy charakterystyczne: odmiana ta jest hybrydą włoskiego Balilla i hiszpańskiego Sollana. Jego ziarno jest okrągłe i twarde.

Ta odmiana ryżu jest używana w D.O.P. Arroz de Calasparra.

Zastosowania kulinarne: ma dużą zdolność absorpcji, po ugotowaniu zwiększa swoją objętość o 70% długości i szerokości. Idealna do przygotowywania ryżu zarówno w bulionie jak i “na sucho”.

Odmiana Bomba

Cechy charakterystyczne: małe i okrągłe ziarno.

Ta odmiana stosowana jest w D.O.P Arroz de Valencia, D.O.P Arroz de Calasparra i D.O.P Arroz del Delta del Ebro. 

Zastosowania kulinarne: bardzo dobrze znosi nadmierne gotowanie, co sprawia, że ziarna są zawsze sypkie i twarde. Jej współczynnik wchłaniania wilgoci jest bardzo niski, więc bardzo dobrze reaguje na pozostawienie jej po wrzeniu do ostygnięcia. Ta odmiana jest bardzo ceniona w przygotowywaniu paelli.

Odmiana Guadiamar

Cechy charakterystyczne: ziarno okrągłe, średnie i krystaliczne. Jej uprawa w Navarra i Aragonii jest wyjątkowa. Zawiera 20% skrobi i ma średnią temperaturę żelatynizacji.

Zastosowania kulinarne: ta odmiana jest podobna do poprzednich typów, co czyni ją idealną do przygotowywania różnego rodzaju potraw z ryżem.

Typ Indyjski

Odmiana Puntal

Cechy charakterystyczne: duży rozmiar i długie ziarno. Zawiera mniej skrobi niż inne podobne odmiany.

Jej uprawa jest szeroko rozpowszechniona na bagnach Guadalquiviru, choć pochodzi z Azji. 

Zastosowanie kulinarne: jej duża odporność na rozgotowanie sprawia, że ziarna zawsze pozostają sypkie i mają bardzo dobry wygląd. Używana jest zwłaszcza do przygotowywania potraw z ryżem typu pilaw.

Odmiana Thaibonnet

Cechy charakterystyczne: długie, krystaliczne i duże ziarna.

Uprawa tej odmiany koncentruje się w Las Vegas Altas del Guadiana, gdzie rozciąga się 30.000 hektarów pól ryżowych, stanowiących jej znaczną większość. 

Zastosowania kulinarne: Jest to preferowana odmiana w krajach europejskich. Zazwyczaj spożywana jest w kolorze białym, jako część dania głównego lub w sałatkach.

Odwiedź mój kanał YouTube!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Otwórz czat
Żebyś wiedział@, że tu jestem! 👋🏻
Hola, jestem Martín! 👋🏻
Żebyś wiedział@, że tu jestem, naprawdę jestem, a nie żaden robot! 🧔🏻
Po prostu daj mi znać, czy mogę ci w czymś pomóc.