Co robić w Madrycie – 4 propozycje

utworzone przez | 18/07/2020 | Poznaj Hiszpanię | 0 komentarzy

Kanapka z kalmarami (bocadillo de calamares)

Spróbuj kanapkę z kalmarami, która jest popularną specjalnością kulinarną w Hiszpanii. Składa się ona z kalmarów panierowanych w mące i smażonych w oleju, najczęściej z oliwek i bagietki. W bardziej wyrafinowanej wersji kanapka polana jest pikantnym sosem pomidorowym, podobnym do tego, którego używa się do “patatas bravas” lub majonezem z czosnkiem. Zazwyczaj podawana jest na gorąco, świeżo zrobiona.

Ten rodzaj kanapki jest bardzo popularny w Madrycie i można go znaleźć w większości barów w stolicy Hiszpanii, w szczególności na stołecznym placu Plaza Mayor, gdzie woń bocadillo de calameres unosi się w powietrzu przez cały dzień. Moje ulubione miejsce to mały bar La Ideal przy samym Plaza Mayor (Calle de Botoneras, 4).

Park Retiro

Pomiędzy wizytami w muzeach i galeriach pospaceruj i odpocznij w Parku Retiro. Jest on ze 125 hektarami i ponad 15.000 drzew zieloną przystanią w centrum Madrytu.

Retiro jest to nie tylko jedno z płuc hiszpańskiej stolicy, ale również propozycja kulturalna, rekreacyjna i sportowa skierowana tak do mieszkańców jak i turystów. Bardzo lubię to miejsce – mieszkając w Madrycie, niemal codziennie chodziliśmy z  żoną do Retiro pojeździć na rolkach, pobiegać lub po prostu pochillować na trawie.

Do najważniejszych elementów architektonicznych i historycznych parku należą: el Estanque Grande (wielki staw), Palacio de Velazquez i Palacio de Cristal (Pałac Kryształowy). Oba pałace obecnie wykorzystywane są jako sale ekspozycyjne. Pałac Kryształowy, romantyczny pawilon, który został stworzony, aby pomieścić pokaz egzotycznych roślin podczas Wystawy Filipińskiej w 1887 roku, jest jednym z głównych przykładów architektury hiszpańskiej opartej na żelazie.

Park Retiro jest jednym z ulubionych miejsc na spacery i do uprawiania sportu, zwłaszcza biegania i jazdy na łyżworolkach, zarówno dla turystów, jak i mieszkańców. Można rozłożyć sobie koc i urządzić piknik. Osoby wybierające się tam z dziećmi znajdą wiele placów zabaw, ciekawe roślinne tunele, mostki, wzniesienia, pomniki i stawy z kaczkami i rybami, które na pewno zainteresują dzieci. Nad Estanque Grande istnieje moliwość przepłynięcia się łodzią.

Centrum handlowe Intu Xanadú

Bawiłeś/aś się kiedykolwiek śniegiem w sierpniu? Odwiedź centrum hadlowe Intu Xanadú, które oferuje taką możliwość, nawet gdy za oknem pali słońce a termometry wskazują 40 stopni. Gdy jestem w Madrycie, często wybieramy się z moim siostrzeńcem do tego centrum, aby pojeździć na nartach. 

Koncepcja wstępnego projektu zakładała jedynie budowę trasy narciarskiej ze sztucznym śniegiem. W piątek 16 maja 2003 r. centrum otworzyło z wielkim sukcesem swoje drzwi dla publiczności, powodując korki o długości 11 km z 27 km, które oddzielają je od centrum Madrytu.
Główną atrakcją projektu jest Madrycka Strefa Śniegu (Madrid SnowZone), duży kryty stok do jazdy na nartach lub snowboardzie. Ma dwie trasy zjazdowe, z których pierwsza, przeznaczona dla początkujących narciarzy, ma długość 100 metrów. Druga, już dla bardziej doświadczonych narciarzy i snowboardzistów, ma długość 250 metrów. Posiada ona dwa wyciągi – “krzesełkowy” i “orczykowy”, na wzór tych, które można znaleźć w każdym narciarskim kurorcie znajdującym się na świeżym powietrzu. Wewnątrz parku znajduję się również zadaszona tyrolka. Na miejscu istnieje możliwość wypożyczenia ubrania i sprzętu.
Ponadto w centrum handlowym mieści się ponad 150 sklepów, 36 restauracji i fast foodów, akwarium, kręgielnia i 14 sal kinowych.

Rynek gastronomiczny San Miguel (Mercado de San Miguel)

Odwiedź rynek San Miguel, znajdujący się na placu o tej samej nazwie, tuż obok Plaza Mayor w Madrycie. Nawet jeśli nie zamierzasz nic przekąsić, warto zwiedzić rynek ze względu na jego konstrukcję – zachował swoją pierwotną żelazną strukturę z początku XX wieku.
Położony w centrum historycznego Madrytu i z ponad 10 milionami turystów odwiedzających go każdego roku, Mercado de San Miguel jest gastronomiczną świątynią miasta. Jest on współczesną esencją wszystkich zakątków hiszpańskiej gastronomii: od najlepszej szynki iberyjskiej do najświeższych owoców morza dostarczanych codziennie z Galicji, dań ze śródziemnomorskiego ryżu lub najbardziej specjalnych serów z Kastylii, Asturii lub Kraju Basków. Znajdziemy tu najwyższej jakości produkty i wina ze wszystkich zakątków Hiszpanii. Zainaugurowany w maju 1916 roku jako rynek spożywczy, w maju 2009 roku stał się pierwszym rynkiem gastronomicznym.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Otwórz czat
Żebyś wiedział@, że tu jestem! 👋🏻
Hola, jestem Martín! 👋🏻
Żebyś wiedział@, że tu jestem, naprawdę jestem, a nie żaden robot! 🧔🏻
Po prostu daj mi znać, czy mogę ci w czymś pomóc.