3 przepisy na owoce morza, które ugotujesz w Hiszpanii
Hiszpania jest wiodącym konsumentem produktów żywnościowych pochodzenia morskiego na rynku europejskim a także jednym z największych konsumentów ryb na świecie – pierwsze miejsce ustępuje jedynie Japonii.
To nie żaden przypadek, ze względu na to, że wybrzeża Hiszpanii oferują rozmaite gatunki ryb i owoców morza o wspaniałej jakości.
Poniżej przedstawiam jedne z wielu pysznych rodzajów owoców morza, które, będąc w Hiszpanii, koniecznie spróbujcie! A jeśli najdzie Was ochota, serdecznie polecam odwiedzić rynek, wybrać świeżutkie, pachnące morzem owoce i ugotować je samodzielnie. Poniżej podaję przepisy. Możecie też zobaczyć filmy instruktażowe: Co gotować w Hiszpanii. Kupione na rynku owoce morza są wysokiej jakości i w bardzo korzystnej cenie, w porównaniu do ceny takiej samej porcji podanej w restauracji.
Skąd pochodzą hiszpańskie owoce morza?
Wybrzeże Galicyjskie
Miłośnicy morza nie darzą żadnego innego miejsca aż takim szacunkiem, jakim darzą Galicję. Na jej niesamowitych wybrzeżach i ujściach rzek z wodą morską możemy znaleźć wiele najlepszych hiszpańskich owoców morza. Pąkle gęsie/kaczenice, różnego rodzaju kraby czy małże, wszystkie z nich stanowią doskonałe produkty gastronomiczne, które również pod względem kulturowym odgrywają znaczącą rolę w Galicji. Owoce morza z tego regionu różnią się od tych, które możemy znaleźć na innych wybrzeżach.
Owoce morza z Andaluzji
Andaluzyjskie owoce morza cieszą się uznaniem tysięcy odwiedzających każdego roku i dzięki temu oraz ich niekwestionowanej jakości, są one z roku na rok coraz bardziej rozpoznawalnym produktem.
Różnego rodzaju małże z wybrzeży oferują wspaniały świat smaków tym, którzy przechadzają się po andaluzyjskich restauracjach. Mówiąc o najlepszych produktach z Andaluzji, nie można nie wspomnieć o białych krewetkach z Huelvy.
Inne hiszpańskie wybrzeża
W Hiszpanii istnieją również inne wspaniałe wybrzeża, które oferują cenne produkty: krewetki z Palamos (Katalonia), krewetki z Garruchy (Almeria) czy homarce z Kantabrii. Mówi się, że o gustach się nie dyskutuje, także tych kulinarnych, a każdy ma swoje preferencje co do owoców morza, jednak w tym przypadku warto być otwartym na to, co te różne miejsca mają nam do zaoferowania.
Przepisy na owoce morza
Jeśli zdecydujecie się na samodzielne gotowanie w Hiszpanii, co z całego serca polecam, mam kilka wskazówek, dzięki którym efekt końcowy będzie jeszcze lepszy!
- Po owoce morza wybierz się na rynek – znajdziesz tam duży wybór pysznych, świeżo złowionych owoców morza w dobrej cenie.
- Jeśli masz możliwość, gotuj owoce morza w wodzie morskiej.
- Wszelkie płyny pozostałe z owoców morza z torebki, w której je kupiłeś/aś dodaj do wrzątku, uwydatnią smak potrawy. Jeśli gotujesz dwie potrawy na ten sam posiłek, np. camarones a potem percebes, nie wymieniaj wody – danie będzie smaczniejsze.
Krewetki małe camarones
Co to są camarones?
Są to skorupiaki z rzędu dziesięcionogów (obejmujących m.in. kraby, krewetki, homary i raki), których zazwyczaj pierwsza para odnóży krocznych przekształcona została w szczypce. Można je spotkać zarówno w wodach słodkich, jak i słonych. Żyją w różnych warunkach klimatycznych: umiarkowanych, tropikalnych i zimnych. Zamieszkują płytkie skaliste i piaszczyste obszary z dużą ilością glonów.
Wymiary krewetki camarón wynoszą 3 do 6 cm.
Jest poławiana w wodach Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego.
Ciekawostki o camarones:
– Krewetki camarones autochtoniczne to owoce morza, które osiągają najwyższą cenę na rynku galicyjskim, gdzie są sprzedawane żywe lub gotowane.
– Samica krewetki camarón składa 2-4 milionów jajeczek.
– To jeden z niewielu skorupiaków praktykujących kanibalizm.
– Serce krewetki camarón znajduje się w jej głowie.
– Dzięki swoim adaptacyjnym zdolnościom w środowiskach o różnym zasoleniu i temperaturze, krewetka camarón jest jednym z najliczniej występujących zwierząt w wodach wybrzeży Hiszpanii.
Przepis na krewetki camarones
Porcja dla 2 osób
Składniki
- woda (ok. 2,5 litra)
- garść soli
- liść laurowy (5-6 listków)
- małe krewetki (camarones)
Sposób przygotowania:
- Wodę wraz solą i liśćmi laurowymi zagotuj, aż do wrzenia.
- Dodaj krewetki do wody i gotuj 3 minuty pod przykryciem.
- Krewetki przełóż na talerz – gotowe!
Jak jeść krewetki camarones?
- Najpierw oderwij całą głowę krewetki. Jeśli masz ochotę wyssij płyn z głowy – znajduje się tam esencja krewetki, największy przysmak.
- Oderwij “nóżki”.
- “Otwórz” pancerz na całej długości aż do ogona.
- Oderwij ogon.
Smacznego!
Pąkle gęsie/kaczenice (percebes)
Co to są percebes?
Percebes są skorupiakami należącymi do wąsonogów, zamieszkujących przybrzeżne wody morskie. Osiadają na dnie lub jako pasożyty. Zamieszkują wody północnych i północno-zachodnich wybrzeży Hiszpanii, obszary, gdzie morze jest niespokojne a fale rozbijają się gwałtownie o skały.
Wymiary pąkli gęsich wynoszą 4 – 12 cm.
Pąkle gęsie są jednymi z najbardziej cenionych owoców morza ze względu na intensywny smak morza, jak również na fakt, że zamieszkują trudno dostępne miejsca i niełatwo jest je złowić.
Ciekawostki o pąklach gęsich
Jeden “koniec” pąkla kończy się paznokciem o wielu płytkach a drugim końcem pąkiel przymocowuje się do skał.
Pąkle kaczenice nie mają oczu.
Narządy pąkla znajdują się w jego paznokciu.
Ze względu na to, że nie mają serca a ich krew nie zawiera hemoglobiny, pobierają tlen bezpośrednio z wody. Im bardziej wzburzona i zimna jest woda, tym więcej zawiera tlenu i lepszej jakości są pąkle. Dlatego największe percebes występują na skałach, o które obija się najwięcej fal.
Pąkiel jest hermafrodytą, ale nie zapładnia się samodzielnie.
Przez to, że pąkiel nie jest wstanie się przemieszczać, w celu rozmnażania się używa swojego męskiego organu, który mierzy dwukrotną długość jego ciała.
Przepis na pąkle gęsie/ kaczenice (percebes)
Porcja dla 2 osób
Składniki
- woda (ok. 2,5 litra)
- garść soli
- liść laurowy (4-5 listków)
- pąkle gęsie/kaczenice (percebes)
Sposób przygotowania:
- Wodę wraz solą i liśćmi laurowymi zagotuj, aż do wrzenia.
- Dodaj percebes do wody i gotuj 3 minuty pod przykryciem.
- Pąkle przełóż na talerz – gotowe!
Jak jeść pąkle percebes?
- Weź do ręki pąkiel.
- Palcami jednej ręki przytrzymaj paznokieć pąkla a palcami drugiej – koniec tuż przy podstawie paznokcia.
- Otwórz pąkiel od dołu, aby płyn pociekł na talerz.
- Wykręć wnętrze pąkla ze “skórki”. Odłóż “skórkę” na talerz a pąkiel odgryź od paznokcia.
Smacznego!
Jak kupować percebes?
- Najlepiej na rynku poranną porą – jeszcze nie zostaną wykupione, są świeże i w przystępnej cenie.
- Percebes powinny być zaróżowione przy podstawie (końcu, którym pąkiel przyczepia się do skał).
- Jeśli chcesz spróbować pąkle percebes z Galicji – mają one ok. 22-25 płytek paznokci, te które mają więcej, pochodzą z Maroko.
Sepia (mątwa)
Co to jest sepia?
Sepia to drapieżny głowonóg dziesięcioramienny. Żyje na dnie mórz, zakopując się częściowo w piasku i wodnych roślinach. Zamieszkuje obszary w pobliżu wybrzeża do 150 m Atlantyku i Morza Śródziemnego.
Waga sepii to 50 g – 1 kg. Mierzy 10 – 40 cm. Żywi się rybami, innymi mięczakami i skorupiakami, jak np. raki czy krewetki camarones.
Mątwa pływa zawsze w pozycji horyzontalnej.
Ciekawostki o sepii
- Nazwa sepia pochodzi od koloru jej atramentu.
- Potrafi zmienić kolor w sytuacji zagrożenia. Jest to również jedyny znany bezkręgowiec, który reaguje różnie w zależności od atakującego go drapieżnika.
- Sepia jest jednym z najczystszych gatunków, według badań ciało sepii zawiera znikome ilości zanieczyszczeń.
- Akt seksualny sepii polega na wielogodzinnym całowaniu, ponieważ worek nasienia znajduje się w jednym z ramion otaczających otwór gębowy. W czasie rozmnażania samiec przyjmuje intensywne zabarwienie i przekształca jedno z ramion w hektokotylus – narząd kopulacyjny, aby osadzić spermatofor u samicy.
- Każda samica składa od 200 do 550 jajeczek w ciągu kilku dni. Okres inkubacji wynosi 50 dni.
Przepis na sepię (mątwę)
Porcja dla 2 osób
Składniki:
- sepia/mątwa (ilość zależy od apetytu)
- oliwa z oliwek
- sól
- pietruszka
Sposób przygotowania:
- Przygotuj sepię, wyczyść ją zdejmując głowę oraz wszystkie twarde kawałki (sepia powinna być miękka)*.
- Pokrój sepię na mniejsze kawałki. Możesz wykorzystać do tego nożyczki.
- Na rozgrzaną patelnię połóż przygotowaną sepię i dodaj odrobinę soli. Smaż około 5 minut na mocnym ogniu.
- Pokrój pietruszkę na drobno.
- Usmażoną sepię przełóż na talerz i posyp posiekaną pietruszką.
Smacznego!
*resztki sepii, których się pozbywamy (głowa, twardsze kawałki) można zostawić np. do bulionu do zupy z owoców morza.
0 komentarzy