Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

3 przepisy na owoce morza, które ugotujesz w Hiszpanii

utworzone przez | 18/12/2019 | Gastronomia | 0 komentarzy

Hiszpania jest wiodącym konsumentem produktów żywnościowych pochodzenia morskiego na rynku europejskim a także jednym z największych konsumentów ryb na świecie – pierwsze miejsce ustępuje jedynie Japonii.

To nie żaden przypadek, ze względu na to, że wybrzeża Hiszpanii oferują rozmaite gatunki ryb i owoców morza o wspaniałej jakości.
Poniżej przedstawiam jedne z wielu pysznych rodzajów owoców morza, które, będąc w Hiszpanii, koniecznie spróbujcie! A jeśli najdzie Was ochota, serdecznie polecam odwiedzić rynek, wybrać świeżutkie, pachnące morzem owoce i ugotować je samodzielnie. Poniżej podaję przepisy. Możecie też zobaczyć filmy instruktażowe: Co gotować w Hiszpanii. Kupione na rynku owoce morza są wysokiej jakości i w bardzo korzystnej cenie, w porównaniu do ceny takiej samej porcji podanej w restauracji.

Skąd pochodzą hiszpańskie owoce morza?

 

Wybrzeże Galicyjskie

Miłośnicy morza nie darzą żadnego innego miejsca aż takim szacunkiem, jakim darzą Galicję. Na jej niesamowitych wybrzeżach i ujściach rzek z wodą morską możemy znaleźć wiele najlepszych hiszpańskich owoców morza. Pąkle gęsie/kaczenice, różnego rodzaju kraby czy małże, wszystkie z nich stanowią doskonałe produkty gastronomiczne, które również pod względem kulturowym odgrywają znaczącą rolę w Galicji. Owoce morza z tego regionu różnią się od tych, które możemy znaleźć na innych wybrzeżach.

Owoce morza z Andaluzji

Andaluzyjskie owoce morza cieszą się uznaniem tysięcy odwiedzających każdego roku i dzięki temu oraz ich niekwestionowanej jakości, są one z roku na rok coraz bardziej rozpoznawalnym produktem.
Różnego rodzaju małże z wybrzeży oferują wspaniały świat smaków tym, którzy przechadzają się po andaluzyjskich restauracjach. Mówiąc o najlepszych produktach z Andaluzji, nie można nie wspomnieć o białych krewetkach z Huelvy.

Inne hiszpańskie wybrzeża

W Hiszpanii istnieją również inne wspaniałe wybrzeża, które oferują cenne produkty: krewetki z Palamos (Katalonia), krewetki z Garruchy (Almeria) czy homarce z Kantabrii. Mówi się, że o gustach się nie dyskutuje, także tych kulinarnych, a każdy ma swoje preferencje co do owoców morza, jednak w tym przypadku warto być otwartym na to, co te różne miejsca mają nam do zaoferowania.

Przepisy na owoce morza

Jeśli zdecydujecie się na samodzielne gotowanie w Hiszpanii, co z całego serca polecam, mam kilka wskazówek, dzięki którym efekt końcowy będzie jeszcze lepszy!

  1. Po owoce morza wybierz się na rynek – znajdziesz tam duży wybór pysznych, świeżo złowionych owoców morza w dobrej cenie.
  2. Jeśli masz możliwość, gotuj owoce morza w wodzie morskiej.
  3. Wszelkie płyny pozostałe z owoców morza z torebki, w której je kupiłeś/aś dodaj do wrzątku, uwydatnią smak potrawy. Jeśli gotujesz dwie potrawy na ten sam posiłek, np. camarones a potem percebes, nie wymieniaj wody – danie będzie smaczniejsze.

Krewetki małe camarones

Co to są camarones?

Są to skorupiaki z rzędu dziesięcionogów (obejmujących m.in. kraby, krewetki, homary i raki), których zazwyczaj pierwsza para odnóży krocznych przekształcona została w szczypce. Można je spotkać zarówno w wodach słodkich, jak i słonych. Żyją w różnych warunkach klimatycznych: umiarkowanych, tropikalnych i zimnych. Zamieszkują płytkie skaliste i piaszczyste obszary z dużą ilością glonów.
Wymiary krewetki camarón wynoszą 3 do 6 cm.
Jest poławiana w wodach Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego.

Ciekawostki o camarones:

– Krewetki camarones autochtoniczne to owoce morza, które osiągają najwyższą cenę na rynku galicyjskim, gdzie są sprzedawane żywe lub gotowane.
– Samica krewetki camarón składa 2-4 milionów jajeczek.
– To jeden z niewielu skorupiaków praktykujących kanibalizm.
– Serce krewetki camarón znajduje się w jej głowie.
– Dzięki swoim adaptacyjnym zdolnościom w środowiskach o różnym zasoleniu i temperaturze, krewetka camarón jest jednym z najliczniej występujących zwierząt w wodach wybrzeży Hiszpanii.

Przepis na krewetki camarones

Porcja dla 2 osób

Składniki

  • woda (ok. 2,5 litra)
  • garść soli
  • liść laurowy (5-6 listków)
  • małe krewetki (camarones)

Sposób przygotowania:

  • Wodę wraz solą i liśćmi laurowymi zagotuj, aż do wrzenia.
  • Dodaj krewetki do wody i gotuj 3 minuty pod przykryciem.
  • Krewetki przełóż na talerz – gotowe!

Jak jeść krewetki camarones?

  1. Najpierw oderwij całą głowę krewetki. Jeśli masz ochotę wyssij płyn z głowy – znajduje się tam esencja krewetki, największy przysmak.
  2. Oderwij “nóżki”.
  3. “Otwórz” pancerz na całej długości aż do ogona.
  4. Oderwij ogon.
    Smacznego!

Pąkle gęsie/kaczenice (percebes)

Co to są percebes?

Percebes są skorupiakami należącymi do wąsonogów, zamieszkujących przybrzeżne wody morskie. Osiadają na dnie lub jako pasożyty. Zamieszkują wody północnych i północno-zachodnich wybrzeży Hiszpanii, obszary, gdzie morze jest niespokojne a fale rozbijają się gwałtownie o skały.
Wymiary pąkli gęsich wynoszą 4 – 12 cm.
Pąkle gęsie są jednymi z najbardziej cenionych owoców morza ze względu na intensywny smak morza, jak również na fakt, że zamieszkują trudno dostępne miejsca i niełatwo jest je złowić.

Ciekawostki o pąklach gęsich

Jeden “koniec” pąkla kończy się paznokciem o wielu płytkach a drugim końcem pąkiel przymocowuje się do skał.
Pąkle kaczenice nie mają oczu.
Narządy pąkla znajdują się w jego paznokciu.
Ze względu na to, że nie mają serca a ich krew nie zawiera hemoglobiny, pobierają tlen bezpośrednio z wody. Im bardziej wzburzona i zimna jest woda, tym więcej zawiera tlenu i lepszej jakości są pąkle. Dlatego największe percebes występują na skałach, o które obija się najwięcej fal.
Pąkiel jest hermafrodytą, ale nie zapładnia się samodzielnie.
Przez to, że pąkiel nie jest wstanie się przemieszczać, w celu rozmnażania się używa swojego męskiego organu, który mierzy dwukrotną długość jego ciała.

Przepis na pąkle gęsie/ kaczenice (percebes)

Porcja dla 2 osób

Składniki

  • woda (ok. 2,5 litra)
  • garść soli
  • liść laurowy (4-5 listków)
  • pąkle gęsie/kaczenice (percebes)

Sposób przygotowania:

  • Wodę wraz solą i liśćmi laurowymi zagotuj, aż do wrzenia.
  • Dodaj percebes do wody i gotuj 3 minuty pod przykryciem.
  • Pąkle przełóż na talerz – gotowe!

Jak jeść pąkle percebes?

  1. Weź do ręki pąkiel.
  2. Palcami jednej ręki przytrzymaj paznokieć pąkla a palcami drugiej – koniec tuż przy podstawie paznokcia.
  3. Otwórz pąkiel od dołu, aby płyn pociekł na talerz.
  4. Wykręć wnętrze pąkla ze “skórki”. Odłóż “skórkę” na talerz a pąkiel odgryź od paznokcia.
    Smacznego!

Jak kupować percebes?

  • Najlepiej na rynku poranną porą – jeszcze nie zostaną wykupione, są świeże i w przystępnej cenie.
  • Percebes powinny być zaróżowione przy podstawie (końcu, którym pąkiel przyczepia się do skał).
  • Jeśli chcesz spróbować pąkle percebes z Galicji – mają one ok. 22-25 płytek paznokci, te które mają więcej, pochodzą z Maroko.

Sepia (mątwa)

Co to jest sepia?

Sepia to drapieżny głowonóg dziesięcioramienny. Żyje na dnie mórz, zakopując się częściowo w piasku i wodnych roślinach. Zamieszkuje obszary w pobliżu wybrzeża do 150 m Atlantyku i Morza Śródziemnego.

Waga sepii to 50 g – 1 kg. Mierzy 10 – 40 cm. Żywi się rybami, innymi mięczakami i skorupiakami, jak np. raki czy krewetki camarones.

Mątwa pływa zawsze w pozycji horyzontalnej.

Ciekawostki o sepii

  • Nazwa sepia pochodzi od koloru jej atramentu.
  • Potrafi zmienić kolor w sytuacji zagrożenia. Jest to również jedyny znany bezkręgowiec, który reaguje różnie w zależności od atakującego go drapieżnika.
  • Sepia jest jednym z najczystszych gatunków, według badań ciało sepii zawiera znikome ilości zanieczyszczeń.
  • Akt seksualny sepii polega na wielogodzinnym całowaniu, ponieważ worek nasienia znajduje się w jednym z ramion otaczających otwór gębowy. W czasie rozmnażania samiec przyjmuje intensywne zabarwienie i przekształca jedno z ramion w hektokotylus – narząd kopulacyjny, aby osadzić spermatofor u samicy.
  • Każda samica składa od 200 do 550 jajeczek w ciągu kilku dni. Okres inkubacji wynosi 50 dni.

Przepis na sepię (mątwę)

Porcja dla 2 osób

Składniki:

  • sepia/mątwa (ilość zależy od apetytu)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pietruszka

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj sepię, wyczyść ją zdejmując głowę oraz wszystkie twarde kawałki (sepia powinna być miękka)*.
  • Pokrój sepię na mniejsze kawałki. Możesz wykorzystać do tego nożyczki.
  • Na rozgrzaną patelnię połóż przygotowaną sepię i dodaj odrobinę soli. Smaż około 5 minut na mocnym ogniu.
  • Pokrój pietruszkę na drobno.
  • Usmażoną sepię przełóż na talerz i posyp posiekaną pietruszką.

Smacznego!

*resztki sepii, których się pozbywamy (głowa, twardsze kawałki) można zostawić np. do bulionu do zupy z owoców morza.

Odwiedź mój kanał YouTube!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Otwórz czat
Żebyś wiedział@, że tu jestem! 👋🏻
Hola, jestem Martín! 👋🏻
Żebyś wiedział@, że tu jestem, naprawdę jestem, a nie żaden robot! 🧔🏻
Po prostu daj mi znać, czy mogę ci w czymś pomóc.