Przepis na hiszpańska kaszanka
Morcilla (rodzaj kaszanki) de Burgos jest produktem mięsnym otrzymywanym poprzez faszerowanie, a następnie gotowanie. Do jej przygotowania wykorzystuje się następujące podstawowe składniki: cebulę horcal (rodzaj cebuli typowy dla regionu Burgos), smalec lub łój, ryż, krew, przyprawy i sól.
Po zakończeniu procesu produkcji Morcilla de Burgos przybiera formę walca o średnicy od 30 do 100 mm i długości od 150 do 350 mm, czasami wygiętego w łuk, w zależności od kształtu zastosowanej osłonki. Końce są zszywane lub wiązane, w tym przypadku zwykle pozostawia się wystarczającą ilość nici do powieszenia i przewietrzenia.
Kształt będzie określony przez obudowę, a kolor zewnętrzny będzie się wahał pomiędzy brązowym a ciemnobrązowym, prawie czarnym. Kaszanka musi być pozbawiona pęknięć, przerw w osłonce i widocznej pleśni. Konsystencja jest twarda i zwarta w dotyku.
Po przekrojeniu, dominującym elementem jest biały nalot spowodowany obecnością ryżu, jednorodnym rozmieszczeniem składników. Niekiedy dostrzec można również małe kawałki słoniny. Kolor oprawy zależy od wariantów dopuszczalnych w jej składzie, choć we wszystkich przypadkach podstawowym kolorem będzie brąz, w różnych odcieniach.
W ustach wyczuwalna jest krucha konsystencja. Można też rozpoznać obecność cebuli oraz integralność ziaren ryżu, które mogą nie być twarde. Wrażenie lekkiej tłustości.
Należy docenić zapach i smak cebuli oraz wchodzących w skład morcilli przypraw.
Składniki
- kaszanka (morcilla)
- mąka
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
- Kaszankę pokrój w grubsze plastry.
- Obtocz, każdy z kawałków w mące.
- Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek.
- Usmaż kawałki kaszanki, z obu stron po ok 1,5 minuty. Gotowe!
0 komentarzy