Przepis na paellę z warzywami / paellę wegetariańską / paellę wegańską

utworzone przez | 5/09/2020 | Przepisy | 0 komentarzy

Jeśli nie jesz mięsa czy owoców morza lub po prostu jesteś miłośnikiem warzyw, ta paella bez wątpienia Cię przekona. Ta wegańska paella być może nie należy do najpopularniejszych w Hiszpanii, jednak w ostatnich latach zyskuje swoich zwolenników.

Jak w przypadku wszystkich paelli, paelli z owoców morza czy paelli z kurczakiem i warzywami, wybór produktu jest jednym z kluczy do uzyskania wspaniałego rezultatu.

Muszę przyznać, że nie jest to paella, którą często robię, jednak za każdym razem, gdy ją gotowałem, bardzo mi smakowała, prawie tak samo jak i innym 🙂

Oto mój przepis na paellę z warzywami, mam nadzieję, że Tobie również przypadnie do gustu.

Składniki

  • cebula (1)
  • czosnek (2 ząbki)
  • marchewka (1)
  • papryka czerwona (1)
  • cukinia (jedna mała lub pół dużej)
  • świeża pietruszka
  • szafran
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pomidor
  • fasolka szparagowa (200 g)
  • ryż bomba (200 g)
  • barwnik do paelli (1 łyżeczka)
  • przyprawa do paelli
  • hiszpańska papryka mielona (1 łyżeczka)
  • cytryna (1)

Sposób przygotowania

Ugotuj bulion:

  • Do garnka wrzuć pół cebuli oraz jeden ząbek czosnku (w całości).
  • Dodaj cukinię, marchewkę, pół papryki oraz pietruszkę.
  • Przypraw szafranem i solą.
  • Całość zalej wodą.
  • Dodaj do garnka trochę oliwy z oliwek.
  • Postaw na małym ogniu na co najmniej jedną godzinę (mogą być dwie, w zależności od mocy ognia).

_________________________________________

 

  • Przygotuj warzywa.
  • Pokrój drobno jeden ząbek czosnku oraz pół cebuli i wrzuć na patelnię.
  • Podsmaż na mały ogniu.
  • Przekrój pomidora na pół i zetrzyj wnętrze (bez skórki) na tarce na dużych oczkach i dodaj miąższ na patelnię, kiedy cebula będzie już miękka.
  • Smaż całość około 10 minut
  • Pokrój na pół fasolkę szparagową i dodaj na patelnię.
  • Smaż kolejne 10 minut, zdejmij z ognia i poczekaj, aż ugotuje się bulion.
  • Pokrój paprykę.
  • Po ugotowaniu się bulionu, ustaw z powrotem patelnię na ogień.
  • Dodaj wcześniej pokrojoną paprykę na patelnię.
  • Dodaj około 200 g ryżu bomba.
  • Dodaj mieloną paprykę, barwnik spożywczy oraz trochę soli.
  • Całość wymieszaj (cały czas smażąc na małym ogniu).
  • Dodaj mieszankę przypraw do paelli.
  • Z ugotowanego już bulionu odlej 400-500 ml i zalej nim patelnię z warzywami tak, aby płyn zalał całość warzyw.
  • Na wierzch ułóż ćwiartki cytryny.
  • Smaż około 18 minut (w zależności od tego co jest napisane na opakowaniu od ryżu).
  • Gdy czuć już zapach lekkiego spalenia, paellę można ściągnąć z ognia.
  • Twoja paella jest gotowa 5 minut po zdjęciu z ognia. Smacznego!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Otwórz czat
Żebyś wiedział@, że tu jestem! 👋🏻
Hola, jestem Martín! 👋🏻
Żebyś wiedział@, że tu jestem, naprawdę jestem, a nie żaden robot! 🧔🏻
Po prostu daj mi znać, czy mogę ci w czymś pomóc.