Przepis na paellę z warzywami / paellę wegetariańską / paellę wegańską
Jeśli nie jesz mięsa czy owoców morza lub po prostu jesteś miłośnikiem warzyw, ta paella bez wątpienia Cię przekona. Ta wegańska paella być może nie należy do najpopularniejszych w Hiszpanii, jednak w ostatnich latach zyskuje swoich zwolenników.
Jak w przypadku wszystkich paelli, paelli z owoców morza czy paelli z kurczakiem i warzywami, wybór produktu jest jednym z kluczy do uzyskania wspaniałego rezultatu.
Muszę przyznać, że nie jest to paella, którą często robię, jednak za każdym razem, gdy ją gotowałem, bardzo mi smakowała, prawie tak samo jak i innym 🙂
Oto mój przepis na paellę z warzywami, mam nadzieję, że Tobie również przypadnie do gustu.
Składniki
- cebula (1)
- czosnek (2 ząbki)
- marchewka (1)
- papryka czerwona (1)
- cukinia (jedna mała lub pół dużej)
- świeża pietruszka
- szafran
- oliwa z oliwek
- sól
- pomidor
- fasolka szparagowa (200 g)
- ryż bomba (200 g)
- barwnik do paelli (1 łyżeczka)
- przyprawa do paelli
- hiszpańska papryka mielona (1 łyżeczka)
- cytryna (1)
Sposób przygotowania
Ugotuj bulion:
- Do garnka wrzuć pół cebuli oraz jeden ząbek czosnku (w całości).
- Dodaj cukinię, marchewkę, pół papryki oraz pietruszkę.
- Przypraw szafranem i solą.
- Całość zalej wodą.
- Dodaj do garnka trochę oliwy z oliwek.
- Postaw na małym ogniu na co najmniej jedną godzinę (mogą być dwie, w zależności od mocy ognia).
_________________________________________
- Przygotuj warzywa.
- Pokrój drobno jeden ząbek czosnku oraz pół cebuli i wrzuć na patelnię.
- Podsmaż na mały ogniu.
- Przekrój pomidora na pół i zetrzyj wnętrze (bez skórki) na tarce na dużych oczkach i dodaj miąższ na patelnię, kiedy cebula będzie już miękka.
- Smaż całość około 10 minut
- Pokrój na pół fasolkę szparagową i dodaj na patelnię.
- Smaż kolejne 10 minut, zdejmij z ognia i poczekaj, aż ugotuje się bulion.
- Pokrój paprykę.
- Po ugotowaniu się bulionu, ustaw z powrotem patelnię na ogień.
- Dodaj wcześniej pokrojoną paprykę na patelnię.
- Dodaj około 200 g ryżu bomba.
- Dodaj mieloną paprykę, barwnik spożywczy oraz trochę soli.
- Całość wymieszaj (cały czas smażąc na małym ogniu).
- Dodaj mieszankę przypraw do paelli.
- Z ugotowanego już bulionu odlej 400-500 ml i zalej nim patelnię z warzywami tak, aby płyn zalał całość warzyw.
- Na wierzch ułóż ćwiartki cytryny.
- Smaż około 18 minut (w zależności od tego co jest napisane na opakowaniu od ryżu).
- Gdy czuć już zapach lekkiego spalenia, paellę można ściągnąć z ognia.
- Twoja paella jest gotowa 5 minut po zdjęciu z ognia. Smacznego!
1
/
51
Piękna Hiszpania: Mojácar (Almería - Andaluzja) 🌞🌴🇪🇸
Degustacja deser Natillas z Lidla 🍫🍮 🇪🇸
👨🏼🍳 Makaron (spaghetti) z owocami morza z Lidla i śmietaną 🦐🦑 100% PYSZNE PRZEPIS!!! ⛱
1
/
51
0 komentarzy