Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Przepis na pan tumaca z szynką iberyjską

utworzone przez | 9/03/2021 | Przepisy

Pan con tomate czyli chleb z pomidorem (pa amb tomàquet w Katalonii, pà amb oli na Majorce), zwany również „pan tumaca” poza tymi społecznościami, jest tradycyjną hiszpańską przekąską. Jest uważany za jeden z typowych przykładów diety śródziemnomorskiej, rozpowszechniony jako tradycyjny przepis w całej Hiszpanii na czele z tortillą hiszpańską. Składa się z kromki chleba z połówką dojrzałego skrojonego na tarce pomidora, przyprawionego oliwą z oliwek, solą i opcjonalnie czosnkiem.

Jest to przekąska szczególnie rozpowszechniona w Andaluzji, Katalonii, Aragonii, na Balearach, w regionie Murcji, Wspólnocie Walenckiej, na Wyspach Kanaryjskich jako śniadanie, chociaż jej przygotowanie jest powszechne w całej Hiszpanii.

Pierwsza pisemna wzmianka o pan con tomate, datowana na rok 1884, pochodzi z Katalonii. Ale prawdą jest również, że połączenie chleba, pomidorów i oliwy jest szeroko rozpowszechnione w całym basenie Morza Śródziemnego, od Katalonii po Andaluzję.

Pochodzenie tego przepisu sięga starożytnej Grecji, gdzie już wtedy łączono chleb z oliwą z oliwek, jednakże dodanie pomidora nastąpiło bardzo późno. Jest to zatem przepis współczesny, a jego tradycja trwa krócej niż dwa wieki. Pomidor przybył z Ameryki w XVI wieku, ale musiało upłynąć trochę czasu, zanim zaczęto go intensywnie wykorzystywać w kuchni. Na początku XIX wieku pomidory były jeszcze rzadkością w Katalonii i pojawiały się w bardzo niewielu przepisach.

Oto mój przepis na pan tumaca. Nie jest to przepis oryginalny, ale jestem przekonany, że Wam się spodoba. Dzięki temu lepiej wykorzystujemy pomidora, co jest głównym powodem, dla którego przygotowuję go w ten sposób.

Składniki

  • pomidor bez skóry (1 sztuka)
  • kawałeczek ząbka czosnku
  • oliwa z oliwa (2 łyżki)
  • plastry szynki serrano (2)
  • grzanki (2)

Sposób przygotowania

  • Obierz jeden pomidor, pokrój na kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj mały kawałek ząbka czosnku. Dolej oliwę z oliwek.
  • Zblenduj składniki na niejednolitą masę.
  • Grzanki polej oliwą z oliwek. Nałóż sos pomidorowy. Udekoruj plastrami szynki serrano. Gotowe:)

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Otwórz czat
Żebyś wiedział@, że tu jestem! 👋🏻
Hola, jestem Martín! 👋🏻
Żebyś wiedział@, że tu jestem, naprawdę jestem, a nie żaden robot! 🧔🏻
Po prostu daj mi znać, czy mogę ci w czymś pomóc.