Przepis na tosty z szynką iberyjską i jajkiem

utworzone przez | 18/02/2021 | Przepisy

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, ponieważ spełnia kluczową funkcję: daje nam energię potrzebną do zmierzenia się z odpowiednią siłą, zapałem i radością z zajęciami, pracą i tysiącem czynności, które zaplanowaliśmy każdego dnia. 

Z tego powodu eksperci ds. żywienia zalecają pełne i zrównoważone śniadania, które obejmują nabiał, zboże, świeże owoce, białko i pożyteczne tłuszcze. A co jest lepszego niż szynka iberyjska w dostarczaniu nam tych dobroczynnych białek i tłuszczów, których potrzebuje nasz organizm? Witaminy, białka i minerały zawarte w szynce sprawiają, że jest ona idealna do jedzenia na śniadanie, ponieważ pomaga dostarczyć ciału energii po ośmiu lub więcej godzinach odpoczynku.

Krótko mówiąc, dodanie szynki iberyjskiej do śniadań jest doskonałym i zdrowym sposobem na powitanie nowego dnia.

Składniki

  • Szynka iberyjska “iberico”
  • 2 plasterki pomidora
  • Szczypiorek 
  • Oliwa z oliwek
  • 1 jajko
  • Kromka chleba
  • Sól

Sposób przygotowania

  • Pokrój pomidora w plasterki.
  • Przygotuj 3 plasterki szynki.
  • Pokój odrobinę szczypiorku.
  • Na patelni grillowej podgrzej trochę oliwy z oliwek i dodaj jajko- smażąc na jajko sadzone.
  • Przełóż jajko na talerz, a na wierzch połóż wcześniej przygotowaną szynkę iberico.
  • Na wcześniej używanej patelni usmaż kromkę chleba w formie tosta.
  • Na tost połóż najpierw plasterki pomidora (można go posolić dla smaku), następnie jajko z szynką, a na koniec połóż pokrojony szczypiorek.
  • Tost z szynką na śniadanie gotowy! Smacznego!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Otwórz czat
Żebyś wiedział@, że tu jestem! 👋🏻
Hola, jestem Martín! 👋🏻
Żebyś wiedział@, że tu jestem, naprawdę jestem, a nie żaden robot! 🧔🏻
Po prostu daj mi znać, czy mogę ci w czymś pomóc.