Przepis na tosty z szynką iberyjską i jajkiem
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, ponieważ spełnia kluczową funkcję: daje nam energię potrzebną do zmierzenia się z odpowiednią siłą, zapałem i radością z zajęciami, pracą i tysiącem czynności, które zaplanowaliśmy każdego dnia.
Z tego powodu eksperci ds. żywienia zalecają pełne i zrównoważone śniadania, które obejmują nabiał, zboże, świeże owoce, białko i pożyteczne tłuszcze. A co jest lepszego niż szynka iberyjska w dostarczaniu nam tych dobroczynnych białek i tłuszczów, których potrzebuje nasz organizm? Witaminy, białka i minerały zawarte w szynce sprawiają, że jest ona idealna do jedzenia na śniadanie, ponieważ pomaga dostarczyć ciału energii po ośmiu lub więcej godzinach odpoczynku.
Krótko mówiąc, dodanie szynki iberyjskiej do śniadań jest doskonałym i zdrowym sposobem na powitanie nowego dnia.
Składniki
- Szynka iberyjska “iberico”
- 2 plasterki pomidora
- Szczypiorek
- Oliwa z oliwek
- 1 jajko
- Kromka chleba
- Sól
Sposób przygotowania
- Pokrój pomidora w plasterki.
- Przygotuj 3 plasterki szynki.
- Pokój odrobinę szczypiorku.
- Na patelni grillowej podgrzej trochę oliwy z oliwek i dodaj jajko- smażąc na jajko sadzone.
- Przełóż jajko na talerz, a na wierzch połóż wcześniej przygotowaną szynkę iberico.
- Na wcześniej używanej patelni usmaż kromkę chleba w formie tosta.
- Na tost połóż najpierw plasterki pomidora (można go posolić dla smaku), następnie jajko z szynką, a na koniec połóż pokrojony szczypiorek.
- Tost z szynką na śniadanie gotowy! Smacznego!
0 komentarzy