Przepis na krokiety hiszpańskie z szynką serrano i jajkiem
Zanim opowiemy wam wspaniałą historię hiszpańskiego krokieta czyli „la croqueta”, porozmawiajmy o pochodzeniu samego słowa. „Croqueta” to słowo, które pochodzi od francuskiego słowa „croquer”, onomatopei 'chrupania’, co może skłaniać do myślenia, że jeśli krokiet nie jest chrupiący, to tak naprawdę nie jest godny swojej nazwy. Ze słowa 'croquer’ powstało francuskie 'croquette’ i dalej hiszpańskie 'croqueta’. To takie proste!
Najpierw bechamel czy krokiet?
Jeśli słowo to jest francuskiego pochodzenia, to dlatego, że jak można sobie wyobrazić, pierwszy krokiet został wykonany we Francji, choć ku zaskoczeniu wielu, beszamel i krokiet zostały wynalezione w różnych wiekach. Co pojawiło się najpierw? To właśnie wypełnienie krokieta było pierwsze. Przepyszny przepis na beszamel zawdzięczamy kucharzowi, który pracował dla Louisa de Béchamel w XVII wieku, choć wydaje się, że jego wynalazek był tylko kopią przepisu niektórych włoskich szefów kuchni.
Od krokietów do krokietów królewskich
Krokiety narodziły się na dworze Ludwika XIV, a pierwsza wzmianka o ich zaprezentowaniu, w postaci, jaką znamy je dzisiaj, pochodzi z 1817 roku od Antonina Carême’a, francuskiego kucharza, który postanowił zaskoczyć księcia regenta Anglii i arcyksięcia Rosji na bankiecie, talerzem beszamelu pokrytym grubą, chrupiącą warstwą, którą nazwał ’croquettes a la royale’. Od tego momentu krokiety były uważane za wykwintny przysmak dla szlachty.
Składniki
- jajka (2 sztuki)
- żółtko
- szynka serrano/ ibérico (100 g)
- masło (100 g)
- mąka
- mleko
- oliwa z oliwek
- bułka tarta
Sposób przygotowania
Przygotuj beszamel:
- Wrzuć masło na rozgrzaną patelnię i mieszaj, aż do całkowitego roztopienia się.
- Do masła dodaj mąkę, cały czas mieszając tak, aby powstała gęsta masa.
- Do powstałej masy powoli dodawaj mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa o kremowej, gęstej konsystencji.
- Do beszamel dodaj wcześniej przeciętą na małe kawałki szynkę.
- Wcześniej ugotowane na twardo jajka pokrój na małe kosteczki i dodaj do beszamel.
- Całość razem wymieszaj, a następnie odstaw z patelni na ok. godzinę do dwóch, aż do wystygnięcia.
——————————————————————————————–
- Z przygotowanej masy beszamel uformuj krokiety w formie niewielkich “kulek”.
- Uformowane krokiety zamocz w misce z żółtkiem, a następnie obtocz w bułce tartej.
- Tak przygotowane krokiety usmaż na rozgrzanej na oliwie z oliwek patelni. Pamiętaj, aby podczas smażenia odpowiednio je obracać.
- Usmażone krokiety przełóż na talerz.
- Smacznego 🙂
Wskazówki
- Możesz sobie posmarować ręce odrobiną oliwy z oliwek, aby masa beszamelowa nie przykleiła ci się do rąk.
- Talerz na początku możesz wyłożyć ręcznikiem papierowym, aby wsiąknął część oleju.
0 komentarzy