Przepis na ośmiornicę z ziemniakami po galicyjsku
Ośmiornica w stylu galicyjskim jest jedną z najpopularniejszych potraw w Galicji.
Zazwyczaj spożywa się ją na popularnych festynach ośmiornic, gdzie gotuje się ją na ulicy w dużych miedzianych garnkach. Tam przychodzą mieszkańcy okolicy , aby spróbować tego przysmaku ze swoimi przyjaciółmi i rodziną.
Oto dwa z moich przepisów na przyrządzenie pysznej galicyjskiej ośmiornicy.
Nie zapomnij dodać dobrej oliwy z oliwek i papryki mielonej z Hiszpanii. I pamiętaj, że aby ośmiornica nie była twarda, oprócz gotowania jej przez pół godziny i wkładania i wyjmowania jej 3 razy, jak zobaczysz na filmie, musisz ją najpierw zamrozić w przypadku, gdy zakupiona została świeża.
Poniżej dwóch przepisów, znajdziecie filmik nakręcony na jarmarku ośmiornicowym w Galicji, w małej wiosce w prowincji Lugo, Pedrafita do Cebreiro.
Składniki
- ziemniaki (3 sztuki)
- ośmiornica (1 sztuka)
- sól
- oliwa z oliwek
- hiszpańska mielona papryka
Sposób przygotowania
I sposób przygotowania
- Ziemniaki gotuj w garnku.
- W gotującej się wodzie w garnku z ziemniakami, zanurz całą (wcześniej zmrożoną, jeśli kupiłeś świeżą) ośmiornicę i wyjmij. Czynność tę powtórz jeszcze dwa razy (ważne: woda powinna być bez soli i bez oliwy), a następnie pozostaw ośmiornicę w garnku na małym ogniu na ok. 30 minut.
- Po 30 minutach wyjmij ośmiornicę oraz ziemniaki.
- Ugotowaną ośmiornicę pokrój na małe kawałki (możesz to zrobić za pomocą nożyczek, odcinając po kawałku jej macki) i połóż na talerzu
- Ugotowane ziemniaki pokrój w mniejsze kawałki i przełóż na talerz obok ośmiornicy.
- Talerz z ziemniakami i kawałkami ośmiornicy polej dużą ilością oliwy z oliwek.
- Na koniec całość posyp solą oraz papryką mieloną do smaku. Gotowe.
II sposób przygotowania
- Rozgrzewamy patelnię wraz z oliwą z oliwek
- Kładziemy ugotowane nogi od ośmiornicy na patelni, posypujemy papryką mieloną i smażymy kilka chwil z każdej strony
- Przekładamy na talerz wraz z ugotowanymi ziemniakami.
- Ziemniaki posypujemy papryką mieloną oraz solą.
Wskazówki: do tych potraw świetnie pasuje białe wino Ribeiro 🙂
0 komentarzy