Przepis na paellę z owocami morza
Paella to popularne danie pochodzące ze wschodu Hiszpanii. Zwiedzając Półwysep Iberyjski można skosztować tej potrawy w wielu miejscach, jednak najlepszą paellę zjesz w regionie Walencji.
Istnieje wiele rodzajów paelli (m.in. paella mixta, paella con verduras, paella de marisco).
Paella z owocami morza jest jednym z moich ulubionych hiszpańskich przepisów.
Często serwuję to danie na różnego rodzaju imprezach rodzinnych i spotkaniach urodzinowych z przyjaciółmi.
Składniki
- cebula (3/4)
- czosnek (2 ząbki)
- czerwona papryka (½)
- krewetki z głową (świeże lub mrożone) 250 g
- ryba morska (np. witlinek, dorsz, mintaj)
- szafran (kilka nitek) ok. 0,1 g
- sól do smaku
- oliwa z oliwek (7 łyżek)
- woda
- pomidor (1 sztuka)
- ryż do paelli (200 g)
- mieszanka przypraw do paelli (opcjonalnie)
- mieszanka owoców morza
- małże (świeże lub mrożone) 200 g
- pół cytryny
- żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Ugotuj bulion rybny
- Do garnka wrzuć pół cebuli, 1 ząbek czosnku (może być nieobrany), kawałek marchewki, pół czerwonej papryki.
- Dodaj płyn z krewetek do smaku*.
- Odłóż 4 krewetki do dekoracji paelli. Obierz resztę krewetek**. Głowy, pancerze i ogony dodaj do bulionu. Obrane krewetki odłóż na talerz.
- Dodaj rybę.
- Przypraw szafranem i solą.
- Dolej około 3 łyżki oliwy z oliwek.
- Wlej płyn z mieszanki z owoców morza i małży.
- Zalej wodą.
- Postaw na małym ogniu na co najmniej 2 godziny. (Im dłużej tym, lepiej).
———————————-
Przygotuj sofrito
- Pokrój w drobną kostkę 1/4 cebuli i 1 ząbek czosnku i wrzuć na patelnię do paelli. Dolej około 4 łyżki oliwy. Podsmaż na wolnym ogniu.
- Przekrój pomidor na pół. Utrzyj na tarce o dużych oczkach. Skórkę odłóż.
- Zdejmij z ognia paellerę, odstaw na 2 minuty do ostygnięcia.
- Dodaj utarty pomidor i sól do smaku, podsmaż chwilę.
- Odstaw patelnię z ognia.
———————————-
- Gdy bulion będzie gotowy, odstaw garnek z ognia.
- Sofrito postaw na małym ogniu. Dodaj 200 g ryżu do paelli, 7,5 g hiszpańskiej papryki mielonej, 7,5 g barwnika i mieszankę przypraw do przygotowania paelli (opcjonalnie), sól do smaku. Dodaj obrane krewetki. Mieszankę owoców morza i małże. Zamieszaj.
- Dolej 400 ml bulionu ( 2 razy więcej niż ryżu). W przypadku ryżu Bomba dodaj około 500 ml bulionu (2,5 razy więcej niż ryżu).
- Na wierzchu potrawy połóż 4 pozostałe krewetki z pancerzami i dwa kawałki cytryny.
- Nie mieszaj już paelli, aby ryż się nie otworzył! Gotuj jeszcze 15-20 minut, aż potrawa zaabsorbuje cały bulion i poczujesz delikatny, przyjemny zapach podpalanego ryżu. Gotowe:)
Wskazówki
Ważne, aby kupić krewetki z głowami, są bardziej aromatyczne i mają intensywniejszy smak, dzięki któremu bulion będzie smaczniejszy.
Kluczowe jest, aby po dodaniu ryżu, wszystkich owoców morza i bulionu nie mieszać już paelli!
* Wszelkie płyny pozostałe w paczce z mieszanką owoców morza, małżami czy krewetkami dodaj do bulionu, uwydatnią smak potrawy.
**Jak obrać krewetki?
- Najpierw oderwij całą głowę krewetki.
- Oderwij “nóżki”.
- “Otwórz” pancerz na całej długości aż do ogona.
- Oderwij ogon.
Socarrat, ryż który przywiera do paellery (patelni do paelli) to zdaniem wielu Hiszpanów najsmaczniejsza część całego dania.
Sofrito stanowi bazę wielu potraw kuchni hiszpańskiej.Jest to cebula, czosnek i pomidory podsmażone na oliwie z oliwek na wolnym ogniu.
2 komentarze
Wyślij komentarz
Czy te proporcje wystarczą dla 4 osób?
Hola! Nie, to jest dla 2 osób!
Pozdrawiam!